КНСБ: Някой да поеме отговорността за разбиването на финансовия контрол

358
КНСБ: Някой да поеме отговорността за разбиването на финансовия контрол

Някой трябва да поеме отговорността за плачевните резултати от дейността на българската финансово-контролна система, за което предстои да прочетем в предстоящия мониторингов доклад на ЕК. Това заявяват от КНСБ.

В синдикалната централа следобед събират представители на държавните органи от системата за финансов контрол с намерение да потърсят отговор как тя да заработи ефективно срещу организираната престъпност и корупцията, предаде БГНЕС. Предварителната информация, потърсена от БГНЕС, разкрива смут в средите на вътрешните одитори, работещи в публичния сектор. Те смятат да поискат от заместник-министъра на финансите Атанас Кънчев сериозни ангажименти за подобряване на дейността им.

Преди да се извърши “реформата”, в тази система са работели общо около 1200 служители, но с влизането в сила на новите закони за одит и за финансово управление и последвалата децентрализация много специалисти са се ориентирали към други дейности, посочи Ивайло Узунов, председател на Националния синдикат на икономистите и одиторите в България. По негово мнение между съществуващите вече над 30 държавни органи няма добро взаимодействие и информираност и трябва да се направи електронен регистър, за да могат и гражданите да са по-добре запознати.

Синдикалистът дава пример за неефективност с назначаването на 120 финансови инспектори след приемането на съответния закон, като те сега извършват инспекции без план по сигнали на територията на цялата страна. Като по закона за скачените съдове, колкото повече публичните контролни органи отслабват, толкова повече се увеличават атаките, сигналите и разследванията от дейците на неправителствените организации, отбеляза Узунов.

По думите му финансовото министерство трябва да предприеме незабавни мерки и да осигури приемственост, за да не се игнорират постиженията на българския опит в тази сфера. Докога ще чуваме за ефективни реализации от страна на ОЛАФ и други респектиращи европейски структури на наша територия и наистина ли процесът на изоставане и упадък на държавната контролна система е траен, питат одиторите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg