КНСБ: Само с износ не се излиза от криза

546
КНСБ: Само с износ не се излиза от криза

Синдикатите разчитат на подкрепа за корекция на Бюджет 2011 година най-вече от страна на управляващата партия. Пламен Димитров, изпълняващ длъжността президент на КНСБ, заяви: „Разчитаме най-вече на управляващата партия ГЕРБ да подкрепи нашите виждания, но това не означава, че няма да кажем и на опозицията това, което искаме, но разчитаме и на подкрепа от Атака и Синята коалиция", заяви Димитров. Той посочи, че синдикатите ще настояват за корекции в сферата на средното образование и висшето образование, на местните бюджети за общините.

По думите му, когато става дума за местно самоуправление и снегопочистване, би трябвало да се забрави цвета на партията и да се намери воля и достойнство да се защити тезата, че не може през зимата да няма снегопочистване. „Ако искаме децата да ходят на училище, трябва да има кой да разчисти през зимата снега и кой трябва да ремонтира четвъртокласния път, за да мине от една страна училищния автобус, а така също линейката, която трябва да извози болния с инфаркт от селото или от града, където няма вече болница, да го транспортира в друга болница", каза още Димитров.

По думите му в отделни части от финансирането има големи дупки. „Например във финансирането на общините има липсващи седем - осем милиона, които обаче ще се окажат фатални, тъй като са за училищното и детско здравеопазване, което е част от функцията на общинските бюджети и на държавния бюджет като част от грижата за здравеопазването на децата в училище", каза Димитров. Относно общинските служители, той заяви, че те са паднали под санитарния минимум и на места вече са заплашени функциите на общината и то услугите, които тя предоставя на гражданите. Той посочи, че общинските служители са намалели с 25% от 2008 година насам.

„Философията на изготвянето на републиканския бюджет за следващата година не е правилна. Не можеш да разчиташ на излизане от кризата единствено и само от износа", заяви Димитров.

По думите му, ако не се стимулират националните и чуждестранните инвеститори и потреблението на обикновените хора с увеличаване на минималната заплата, за да имат те повече разполагаеми левчета в джоба си, няма как да излезем по-бързо от кризата. Според него бюджетът не дава стимули нито към инвестиции, нито към потребление, нещо повече дори „орязва и собствените бюджетни инвестиции и не прави необходимото от негова страна да бъдат похарчени максимален брой средства".

„Основната критика е, не че се харчи малко, тъй като по-малко пари се преразпределят от републиканския бюджет. Основната критика е, че събираемостта на приходите е слаба", каза още Димитров.

Той посочи, че трябва да бъдат стимулирани и допълвани мерките в тази насока, като например криминализирането, укриването, неплащането на осигурителни вноски. „Трябва да има по-сериозни действия, за да може събираемостта на общите приходи в бюджета да растат и тогава ще има възможност за по-големи разходи, без да се генерират допълнителни дефицити. Това цялото ще бъде възможно като упражнение, ако се стимулира икономиката тя да расте и да излиза по-бързо от кризата чрез потреблението", уточни Пламен Димитров.

Днес в 15.00 часа синдикатите от КНСБ и КТ „Подкрепа" ще се срещнат с парламентарно представените групи, за да поискат корекции в републиканския бюджет преди приемането му.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg