КНСБ: Семейство от 4-ма се нуждае от 1923 лв./месечно

762
КНСБ: Семейство от 4-ма се нуждае от 1923 лв./месечно

В края на 2009 г. стойността на издръжката на живот достигна до - 480.68 лв. на човек от 4-членно домакинство (2 възрастни с 2 деца), или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 1923 лв., за да посреща разходите си и да се храни съобразно калорийните норми.

Темпът на нарастване на издръжката на живот е с 0.5% спрямо месец септември 2009 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е с 1.5%.

Основните индикации за задържането на ценовите нива бяха очертани през трето тримесечие на 2009 г., когато се отчете реален спад, така че по-ниски темпове на нарастване на издръжката на живота бяха очаквани.

Ефектите на икономическата кризата, изразяващи се в спад на производството и потреблението доведоха до ясно изразена тенденция към задържане и намаление на ценовите равнища, констатират от КНСБ.

За последните 9 години абсолютната стойност на издръжката на живот през декември нарасна с 206 лв., а средногодишната с 217 лв.

След като издръжката на живот на българските домакинства през последните години нарастваше с високи темпове (между 8.8 и 12.9%), през 2009 г. този ръст бе значително по-нисък.

Темповете на нарастване през 2009 г. се очертават като най-ниски за периода - 1.5% на декемврийска база и 3.7% на средногодишна база.

Това се дължи най-вече на изразената тенденция на задържане цените на основните хранителни стоки (ръст от едва 0.8%), докато общо нехранителните стоки и услуги са поскъпнали средно с 2.1%.

Върху поскъпването на живота влияят най-вече т. нар. акцизни стоки, жилищните разходи, стоки и услуги, свързани с образование и здравеопазване.

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 183.45 лв. на 1 лице, което показва на годишна база спад с 1%, а спрямо предходното тримесечие ръст с 0.3%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg