КНСБ: Ще правим японска стачка заради съкращенията

1126
КНСБ: Ще правим японска стачка заради съкращенията

Ефективни и крайни ще са нашите действия, предизвикани от съкращенията в основни отрасли като електроразпределението и жп транспорта. Това каза зам. председателят на КНСБ Валентин Никифоров.

Той уточни, че тези действия ще се изразяват както в предупредителни стачки, така и т.нар. японска стачка, при която се прекратява работа при застрашена безопасност на гражданите.

 "Случаят със съкращаването на работници от електроразпределителните дружества е точно такъв и ние не случайно предупреждаваме за реалната опасност България да остане на тъмно, защото няма да има кой да се грижи за електропреносната мрежа", посочи Никифоров.

Той обяви, че от понеделник, 25 август, ще започнат разговори със синдикатите в железниците. На тях ще се уточняват щатните разписания в сектора, където също се готвят протести заради очаквани съкращения.

Междувременно от електроразпределителното дружество Е.ОН съобщиха, че между 150 до 170 служители на  ще бъдат освободени поради недостиг на средства за работни заплати. На част от персонала ще бъде предложено да напусне срещу обезщетение в размер на 4 до 16 брутни месечни заплати.

От Е.ОН подчертават, че с решението си за новите цени на тока държавният енергиен регулатор не е признал 48 процента от оперативните разходи на компанията, които включват разходи за поддръжка на електроразпределителната мрежа и заплатите на служителите.

Оптимизиране на персонала предстои и в ИВН. Конкретният брой служители, които ще напуснат още не е ясен, но ще им бъдат изплатени предварително определен брой заплати и по този начин компанията разчита те да напуснат по свое желание.

От ЧЕЗ са отказали информация дали ще има съкращения на персонала. Калкулации за ефекта от въвеждането на тримесечното отчитане ще бъдат направени след 7 септември.

Източници: БГНЕС/БНР, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...