КНСБ: Въвеждането на "плоския" данък ще ощети над 1 милион българи със заплати до 490 лв.

435
КНСБ: Въвеждането на

Прилагането на "плосък" данък, отпадането на необлагаемия минимум и повишаването на личната осигурителна вноска ще ощети над 1 000 000 души със заплати до 490 лева, се казва в декларация на КНСБ по повод гласуването на второ четене на промените в Закона за данъка върху доходите на физическите лица.

КНСБ за пореден път заявява своята категорична позиция против въвеждането на "плоския данък", се посочва в документа. Според синдиката, този тип облагане е в интерес на високодоходните групи от населението и е в ущърб на ниско и среднодоходните.

Данъкът, който ще се въведе, се прилага от 15 страни в света, по-голяма част от които са развиващи се, се казва в декларацията. Облагането с такъв тип данък без необлагаем минимум се практикува само от една страна в света - Грузия, добавят от синдиката.

Според КНСБ, въведеният "плосък данък" до голяма степен ще обезсмисли положените усилия за въвеждането на официална методика за определяне на линията на бедност. Очертаващото се отпадане на всякакви форми на семейното подоходно облагане ще означава зачеркване на няколкогодишните усилия в тази област, се казва в декларацията. Предвижданите за компенсация увеличения на детските добавки не могат да заместят идеите на семейното облагане, смятат от синдиката.

От КНСБ коментират, че допълнителен удар върху доходите на населението ще нанесе и поредното увеличаване на личната осигурителна вноска, с което съотношението работодател - работник ще е 60 на 40. От синдиката предупреждават, че преобладава схващането, че съотношението трябва да достигне 50 на 50 - нещо, което съществува само в две страни - Германия и Полша.

От синдиката добавят, че за компенсиране загубите на хората в частния сектор, КНСБ, КТ "Подкрепа" и национално представителните организации на работодателите са подписали национално споразумение.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg