Кога ще има 5G в България?

2385
Кога ще има 5G в България?

© Радослав Златков, главен технически директор на Виваком

Потребители и бизнес ще имат достъп до 5G мрежа у нас още през следващата 2020 г.

Това стана ясно от думите на главния технически директор на Виваком Радослав Златков, по време на презентация на умни услуги, предлагани от телекома, проведена в най-новото място за иновации в София Vivacom Tech Hall.

По думите на Радослав Златков, телекомът води конструктивен диалог с Комисията за регулиране на съобщенията и отговорното министерство, относно освобождаването на необходимите честоти за установяване на 5G мрежа у нас, като до следващата година би трябвало всичко по тази тема да е приключило благополучно.


В отговор на въпрос дали именно през следващата година може да се очаква появата на 5G мрежа у нас, Златков отговори кратко и ясно: „Ние сме готови.“

Главният технически директор на телекома изрази увереност, че скоро ще бъде постигнато разбирателство с регулаторите и ресорното министерство. „Вярвам, че ще сме първи с 5G мрежа в България“, каза Златков.

Мрежата от новото 5G поколение ще обедини всички останали технологии, посочи експертът. Новата технология ще доведе до повишение в броя на свързаните устройства, скоростта на услугите, като ще позволи и ефективно проникване на инвоации, като автономните коли и дистанционните автоматизирани процеси.

Най-новото пространство за иновации на Виваком VIVACOM Tech Hall се намира в един от ключовите инфраструктурни обекти на компанията, където се тестват всички мрежи, оборудване и технологии, преди да влязат в масова употреба. 

На мястото е изградено покритие на високоскоростните мобилни и фиксирани мрежи, като 4.5G, Fiber Net, LoRa, NB Iot.

Новият хайтек център вероятно ще бъде и първото място в София, където ще стартира 5G мрежата на телекома.

От сега нататък телекомът ще даде достъп до тези технологии на различни start-up компании, предприемачи, бизнес партньори или научни екипи, разработващи смарт решения, да ги тестват в реална среда.

„Вярваме, че така ще дадем тласък за по-бързо развитие на концепцията за интернет на нещата у нас“, допълни Радослав Златков.

В контекста на технологиите 5G, LoRa и NB-IoT и новото място за иновации и презентации, намиращо се в кв. Младост 1, телекомът демонстрира някои от умните услуги, които предлага в сътрудничество със свои партньори, изградени на база концепцията интернет на нещата (IoT).

Смарт паркинг

Гостите на събитието проследиха как работи приложението за умно паркиране. На 9 паркоместа в подземния гараж на Vivacom Tech Hall са поставени датчици, които през IoT мрежата на VIVACOM (LoRaWAN) регистрират в реално време дали има паркиран автомобил.

Всеки един датчик представлява херметично затворена кутия с батерия, чийто живот е над 7 години. Това осигурява изключителна устойчивост, лесна поддръжка и експлоатация.

Благодарение на специализиран софтуер, системата обединява информацията от всички сензори. Тя разполага с клиентски и с управленски нива на достъп. Системата следи в реално време броя на свободните и заетите паркоместа. Аларми предупреждават при надхвърляне на разрешено/платено време за паркиране. 

Изграждането на smart паркинг е съвместен пилотен проект на VIVACOM и Infosys. Такъв пилотен проект вече работи в част от „синя зона“ в община Бурагс.

Умен водомер и умен електромер

Умният водомер отчита дистанционно стойността на измереното количество студена вода, включително и със задна дата.

Умният електромер представлява електромерна система с дистанционно четене и управление. Чете актуалните стойности на енергийните регистри по тарифи - дневна и нощна; отчита текущото време на електромера; отчита актуалното състояние на захранването към клиента. Освен това той чете тарифни таблици.

Умният електромер управлява захранването на крайния клиент - включване/изключване.

Приложението за отчитане на водомера и електромера има администраторски и клиентски портал.  Изгражда се в партньорство със „Си Пи Ди Енерджи“.

Видеонаблюдение

Модулът за лицево разпознаване разпознава лица в обзора на камерата и ги сравнява със снимки в базата данни; принтира снимки на разпознати лица, може да ги съхранява като BMP или JPEG файлове; търси в базата данни; прехвърля снимки към видео източника, използван за разпознаване на лицето; автоматично идентифицира хора чрез преглед на снимки за сходство.

Умното приложение брои и анализира човекопотока в сградата, поведението на посетителите, разпознава и сравнява регистрационни номера на автомобили в реално време. Осъществява се в партньорство с Енигма Гард.

Мониторинг на качеството на въздуха

Системата за мониторинг на качеството на въздуха предоставя измервания на ключови параметри за оценка на качеството на въздуха. Сред тях са ниво на въглероден окис, на фини прахови частици, влажност на въздуха и атмосферно налягане.

Тя разполага с онлайн платформа за визуализация на измерванията, която включва табло за бърз обзор на качеството на въздуха. Дава възможност за надграждане с модели за прогнозиране и анализ на качеството на въздуха за период от 24 до 48 часа.

Системата може да се използва в индустриални и градски условия, където се изискват точни измервания, здрава и надеждна конструкция, издръжливост при екстремни метеорологични условия, лесна поддръжка, надеждност на комуникацията и автономна работа (до 10 дни без външно електрозахранване). Осъществява се в партньорство с Develiot.

Умно сметосъбиране и сметоизвозване

Интелигентното решение за събиране на отпадъците включва непрекъснато наблюдение на контейнерите (количество отпадъци, аларма за пожар, аларма за обърнат контейнер, местоположение). Използва се сензор, монтиран в контейнерите за разделно събиране на отпадъци.

Комуникацията се осъществява през LP WAN (LoRaWAN) мрежата на VIVACOM. Разполага със специално разработено приложение за събиране на отпадъците за водачите в камионите и мобилно приложение за гражданите.

Гостите на събитието проследиха в реално време как се осъществява интелигентното сметосъбиране чрез датчиците за следене количеството отпадъци от стъкло и хартия и пластмаса, които бяха поставени на два от контейнерите пред VIVACOM TECH HALL.

Датчиците са разработени специално за индустриални условия и са устойчиви на климатични условия. Животът на батерията им е до осем години. Чрез тях се оптимизират разходите и се подобрява управлението на “вдиганията”, транспортирането, депонирането, планирането на маршрутите на камионите. Партньор на проекта е Soitron.

Умно селско стопанство

IoT решението на VIVACOM/Nokia за умно селско стопанство събира и обработва огромни количества информация от обработваемите масиви. С помощта на свързани сензорни станции, всяка от които с 11 сензора, се измерват с голяма точност киселинност, температура, атмосферно налягане, RAR, сила и посока на вятъра, количество валежи, UV-A, UV-B, разпознаване на вредители.

Системата разполага със сензори, вградени в дрон, както и в почвата, които мерят влага, температура, соленост.

Събраната информация се натрупва в самообучаваща се база данни (съдържаща исторически данни и добавените в реално време показания от сензорите), обработва се, анализира се и се използва за създаването на модели за предсказване и ранно оповестяване на проблеми и предизвикателства, свързани със засушаване, заболявания, нужда от фертилизация и т.н.

На база на анализа на информацията, платформата дава препоръки за действия от страна на оператора или сама предприема такива (напр. активиране на иригационната система, промяна на настройките за дълбочина на засяване, задаване на специфични координати за автоматизирани комбайни на слаби площи в масива и т.н.) 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg