Кои са двигателите на българската икономика?

7070
Кои са двигателите на българската икономика?

Българската икономика отчита силни темпове на растеж през последните години. През 2017 г. брутният вътрешен продукт нарасна с 3.6%, което бе над средните темпове за Европейския съюз. 
 
Тенденцията се запази и през първото тримесечие на тази година, като успоредно с БВП се повишава и износът - с 2.4% за периода януари - март 2018 г. 
 
Най-важният въпрос в момента е кои са двигателите на този растеж и могат ли силните темпове да се запазят в дългосрочен план?   
 
Отговорите ще търсим заедно с участниците в панела "Двигатели на растежа", който е част от деветото издание на икономическия форум Шумът на парите. Конференцията е безплатна за присъствие и ще се проведе на 22 и 23 май 2018 г. в зала ЕФЕ на хотел Маринела.
 
Своето мнение за факторите, които определят растежа на българската икономика, ще споделят представители на някои от най-динамичните индустрии у нас. В панела ще участва изпълнителният директор на Алкомет АД Хюсеин Юрюджю, с когото ще обсъдим как се развива световният пазар на алуминий и какъв е делът на българското производство. 
 
Какво е бъдещето пред автомобилната индустрия и как България ще намери своето място в него - тази тема ще засегнем в разговора с арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстър България.  
 
За стремежа към по-здравословно и природосъобразно хранене ще говорим с изпълнителния директор на Смарт Органик Яни Драгов. Какво консумират българите и има ли съществени разлики между местния пазар и това, което се случва в Европа?
 
Икономистът на "Отворено общество" Георги Ангелов и доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география" в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, ще споделят своите гледни точки за това доколко са устойчиви темповете, с които се развива българската икономика.

Има ли механизми, с които да се намали икономическата пропаст между отделните региони на страната и как българските компании и институции могат да управляват по-ефективно средствата, които идват по линия на европейските програми? 
 
Какви са конкурентните предимства на България от гледна точка на данъчната политика и къде е мястото на държавата в съвременния бизнес? Отговорът на тези въпроси ще потърсим с Милен Райков, който е съдружник в EY по програмата "Данъци и право". 
 
Кои са най-важните пазари за българския бизнес? Повишава ли се конкурентоспособността на българските компании? Трябва ли да се страхуваме от световните конфликти и евентуалните търговски войни?

Всички тези въпроси ще попаднат сред темите за дискусия в панела "Двигатели на растежа". Бъдете с нас! 
    
Спонсори на конференцията Шумът на парите през 2018 г. са Първа Инвестиционна банка, CSOFT, Philip Morris, SIRMA Group, Градус, ALCOMET, TBI BANK, Admiral Markets, Qatar Airways, Garitage park, Arko Real Estate, Opel, Residential Park Lozen, Aмерикански университет в България, Юг Маркет и Юг Маркет Фонд Мениджмънт, Пощенска Банка, International Hotel Casino & Tower Suites, Amundi asset management, Сосиете Женерал Експресбанк, Mining.bg и Hotel Rila Borovets.
 
Организационен партньор на събитието е агенцията за връзки с обществеността United Partners.
 
Медийни партньори на събитието са Novini.bg, Economic.bg, Kaldata.com, Offnews.com, Imot.bg, ФАКТИ, Businessmap.bg, в. Труд и сп. Икономика. 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2018

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg