Кои са приоритетните обекти по оперативна програма „Транспорт“ за 2008 г.?

636
Кои са приоритетните обекти по оперативна програма „Транспорт“ за 2008 г.?

Приоритетните проекти по Оперативна програма „Транспорт“ за 2008 г. са общо шест. Максималният размер на безвъзмездната помощ по тези проекти е 284.9 млн. евро или 557.22 млн. лв.

Основна част от споменатата цифра ще се предостави от европейския бюджет под формата на безвъзмездна помощ – 83%. Останалите 17% ще се задели от националния бюджет. Това може да се види в Индикативната годишна работна програма на Оперативна програма „Транспорт“ - 2008 г.

По приоритетна ос „Развитие на пътната инфраструктура по Транс-европейските и основните национални транспортни оси” е предвидена реконструкция и електрификация на
железопътната линия Свиленград – Турска граница. Бенефициент по проекта е НК Железопътна инфраструктура. Общата му стойност е 35 млн. евро, от които 28 млн. евро са безвъзмездна помощ от ЕК.

Проектите по приоритетна ос „Развитие на пътната инфраструктурата по Трансевропейските и основните национални транспортни оси“ са два. Първият проект е Кърджали – Подкова, а вторият е връзката на АМ „Хемус“ с околовръстния път на София.

Стойността им е по 32 млн. евро, а по линия на ЕС ще постъпят по 25.6 млн. евро. Бенефициент на средствата е Фонд РПИ.

В приоритетна ос „Подобряване на интермодалността при превозите на пътници и товари” са включени разширението на метрото по отсечките: пътен възел Надежда - Централна ж.п. гара – пл. “Св. Неделя” – бул. “Черни връх” и Интермодален терминал в София.

В първия случай бенефициент е Метрополитен ЕАД, който ще получи 145 млн. евро безвъзмездно. От тях 123.25 млн. евро са от европейския бюджет.

Получател по другия проект е НК Железопътна инфраструктура като за целта на нея ще се предостави помощ в размер на 25.9 млн. лв. (22.02 млн. лв. са по линия на ЕС).

Последната приоритетна ос е „Подобряване на условията за корабоплаване по морските и вътрешните водни пътища”. Тук е предвидено да се създаде речна информационна система в българската част на река Дунав.

Безвъзмездната помощ по оператвината програма възлиза на 15 млн. евро, 12.75 млн. евро, от които са безвъзмездно предоставени от ЕК. Изпълнителна агенция „Морска администрация“ е бенефициент по проекта.

Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. (ОПТ) е една от седемте оперативни програми в България, които се финансират от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС. ОПТ е оперативната програма с най-голям бюджет в България - 2 003 481 163.68 евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg