Колективен иск срещу Цветанов заради новите документи

1225
Колективен иск срещу Цветанов заради новите документи

От Гражданска инициатива "Справедливост" са завели колективен иск и предявяват частичен иск до Софийски градски съд за 1000 лв. от общо 50 млн. лв. срещу МВР, представлявано от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов заради нанесените на гражданите неимуществени вреди при подмяна на личните документи. Това заяви днес председателят на УС на сдружението адвокат Иван Груйкин.

Целта е да се потърси отговорност и компенсация за понесените щети, защото отговорността е на МВР, а не на частното търговско дружество "Сименс", твърдят правозащитниците.

Неимуществените вреди се изразяват в унизеното достойнство на гражданите, общо притеснение, пропуснати пътувания поради липсата на лични документи в предварително обявените срокове, умора от чакане по опашките и свързаните със загубеното време имуществени вреди, пише в колективния иск.

До Върховния административен съд са депозирали и жалба от ГИ "Справедливост", в която оспорват Тарифа №4 за таксите, събирани от МВР за издаване на лична карта, на паспорти, на свидетелство за управление на МПС по Закона за държавните такси. Те смятат, че тарифата противоречи на закона, тъй като „простите такси се определят въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по определяне на услугата".

Според Иван Груйкин, цената на всяка такса трябва да съответства на конкретно изчисляване на себестойността на услугата, нещо, което не е направено в случая. Тези такси противоречат и на Конституцията, смятат правозащитниците.

Това е така, защото чрез тях Министерски съвет е въвел данъчно задължение за българските граждани, свързано с издаването на задължителни за тях документи за самоличност, което привидно е нарекъл "такси", а те са вид наказателен данък, обясни Иван Груйкин. От сдружението имат намерение да атакуват и таксата за сметосъбиране и сметоизвозване, която те определят също като форма на наказателен данък. Над 90 % от таксите, които плащаме са незаконни по същата причина, подчерта Груйкин.

Съществува тенденция за налагане на неправомерни финансови задължения на гражданите и в момента тече дело заведено от ГИ "Справедливост" за 4% такса при завеждане на искове, добави председателят на ГИ "Справедливост".

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

МИНУВАЧ
# 0
13:08 | 27 August 2010
А ЗА МАФИЯТА НАРИЧАЩА СЕ ТОПЛОФИКАЦИЯ, КОЯТО ДЕРИБЕЙСТВА И ЗАПЛАШВА ГРАЖДАНИТЕ, ПО ТОЗИ ВЪПРОС НИЩО???? ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ МНОГО ХОРА В ТАЗИ СТРАНА, ОЩЕ СА ПОД ХИПНОЗАТА КОМУНИСТИЧЕСКА/СЧИТАЩА СЕ ЗА НЕДОСЕГАЕМА/ МАФИЯ
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg