Колко българи работят в ЕС

1653
Колко българи работят в ЕС

Общият брой на гражданите на друга държава, живеещи на територията на държава членка на ЕС през 2011 г. е около 33 млн. души, сочат официални данни на Евростат.

За България има официални данни, че около 100 хил. души са намерили препитание в друга страна от ЕС.

Анализите сочат, че близо 30% от емигриралите в друга членка ЕС българи са се установили в Испания, 15% - във Великобритания и 13% - в Германия.

По неофициални данни броят на българите, които търсят и намират сезонна работа в рамките на страните от ЕС достига 500 хил. души всяка година В абсолютно изражение най-голям брой европейци, които живеят в друга страна членка на ЕС, има в Германия - над 7 млн. души.

Около 6 млн. чужденци живеят и се трудят в Испания, около 5 млн. - във Великобритания, по около 4 млн. - в Италия и Франция.

В относително изражение най-много чужденци има в Люксембург - близо 86% населението на страната е съставено от граждани на други държави, пише БТА.

Според данните на Евростат в рамките на ЕС най-много се е увеличил броят на румънците, които търсят препитание в друга членка на съюза - над 7 пъти.

От 300 хил. през 2001 г. за десет години техният брой се е увеличил до над 2.2 млн. през 2011 г. Най-голяма група чужди граждани, които живеят на територията на ЕС са турците - между 4 и 5 млн. през 2011 г.

Европейската статистика показва, че значително се увеличава броят хората, които се трудят на непълно работно време - през миналата година близо 20% от европейците са декларирали, че упражняват трудова дейност на непълно работно време.

Най-висок е дялът на работници на непълен работен ден в Холандия - близо 48%, следват Великобритания, Германия, Дания, Швеция и Австрия, където над ¼ от всички наети лица работят на непълен работен ден.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg