Колко бързо се „топи“ инфлация?

1129
Колко бързо се „топи“ инфлация?

© Getty Images

Данните за юли показват упоритостта на инфлацията както в еврозоната, така и в България.
 
Както Института за пазарна икономика вече писа, все още сме далеч от изпълнение на критерия за ценова стабилност, който е предпоставка за приемане на еврото. Няма никакво съмнение, че стопяването на разликата между инфлацията у нас и тази в страните с най-ниски стойности е голямо предизвикателство, още повече – в срока до предстоящия редовен конвергентен доклад през 2024 г.
 
Лъчезар Богданов и Никол Вълканова от ИПИ пишат в нов анализ къде сме в момента
 
Средногодишната инфлация в България към юли е 12,2%, в еврозоната е 8,0%, средната за трите страни с най-ниска инфлация е 5,5%, а за следващата „тройка“ от 4-то до 6-то място по ниво на инфлация – ако разглеждаме и хипотетичен сценарий, в който от критерия се изключат първите три страни – 6,7%.
 
Така разликата от България до средното за еврозоната е 4,2 пункта, а до хипотетичните два варианта за критерий (добавяйки 1,5 пункта) – съответно 5,2 и 4 пункта. Най-висока стойност в България (14,1%) е достигната през март 2023 г., за еврозоната средно – през февруари, а за двете „тройки“ – също през март. Най-голямата разлика със средното за еврозоната достига най-много 5,3 пункта и спада за 4 месеца до 4,2 пункта, със средното на първата „тройка“ (с добавени 1,5 пункта) достига 5,6 пункта и спада до 5,2 пункта, а спрямо следващата „тройка“ – от 4,7 пункта до 4 пункта.
 
От това се вижда, че инфлацията в България спада по-бързо отколкото тази за цялата еврозона, както и за първите 6 (и всяка от „тройките“) страни с най-ниска стойност.
 
Въпросите са най-общо два: първо, колко месеца или години ще отнеме затварянето на ножицата, и в този смисъл – достижима цел ли е следващата пролет, и второ, дали изобщо е реалистично да очакваме България да има ниска инфлация, влизаща в рамките на така дефинирания критерий за приемане на еврото.
 
Трябва да припомним, че дори след въвеждането на валутния борд в България имахме период на много висока инфлация – започнал още през 2007 г. и кулминирал през лятото-есента на 2008 г. Сходства можем да търсим и във водещите причини – скок в цените на петрола, суровините, зърнените храни, бум във вътрешното кредитиране и пазара на имоти, бърз ръст на заплатите и т.н.
 
Какво се случи тогава?
 
През септември 2008 г. средногодишната инфлация в България достигна 12,6%, което е с 9,2 пункта над средната за еврозоната, и съответно с 8,4 и 7,8 пункта над средната инфлация на първата и втората тройка страни с най-ниски стойности, след добавяне на 1,5 пункта. С други думи – близо два пъти по-отдалечени от критерия за ценова стабилност за членство в еврозоната.
 
През есента на 2008 г. започна глобалната финансова криза, цените на енергоносителите и суровините спаднаха чувствително, кредитирането и инвестициите рязко се свиха. Инфлацията в България започна да спада и в резултат за около 9-10 месеца разликите се свиха до сходни на днешните нива. Към юни 2010 г. – или за 11-12 месеца – България вече има средногодишна инфлация „само“ 1,1 пункта над средната за еврозоната, 1,6 пункта над средната за 3-те страни с най-ниска инфлация, и с 0,1 пункта по-ниска от средната за следващите три.
 
С други думи – вече на една крачка от покриване на критерия, макар в конвергентния доклад за 2010 г., покриващ данни до март, да се посочва, че към този момент критерият не е изпълнен.

В доста дълъг период България успява да поддържа ниско ниво на инфлация. Ако погледнем конвергентните доклади през годините виждаме, че България изпълнява критерия за ценова стабилност към 2012, 2014, 2016 и 2018 година, а неизпълнението към 2020 и 2022 година е съответно 0,8 и 1 пункта. Още повече, през 2016 г. България е една от трите страни, включени при изчисляване на прага на критерия, а през 2014 г. дори е изключена от сметката, тъй като се смята, че инфлацията у нас е твърде ниска.


Към момента инфлацията в България е значително по-висока от средната за еврозоната и е далеч от покриване на критерия за ценова стабилност, дори при хипотетично изключване на до 3 страни от изчисленията. Тази разлика се свива от март месец досега, но все още не знаем с какво темпо ще продължи този процес. В исторически план сме наблюдавали съкращаване на двойно по-голяма разлика, но процесът на бърз спад на инфлацията у нас спрямо най-добре представящите се страни в ЕС е бил съпроводен с рецесия, загуба на работни места и охлаждане на кредита и инвестициите.

Спад в сектора на услугите в еврозоната изостря дилемата на ЕЦБ за лихвитеПовишаване на лихвите след септември остава на масата за дискусии

Все пак в дълъг период от време България е била сред страните с най-ниска инфлация и е покривала критерия. Всичко това показва, че макар предизвикателството да е голямо, свиване на разликата в рамките на 8-9 месеца е постижимо. Това обаче ще изисква и целенасочени анти-инфлационни политики, както от страна на централната банка, така и от страна на правителство и парламент, които могат да въздействат поне на онази част от ценовата динамика, която не е почти напълно движена от външни фактори и глобалните пазари.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Иван Митев
# 0
09:08 | 27 August 2023
В съответната държава, до два часа след прилагане на финансово регулиране за обезвреждане на щети от употреби на официална валута спира развитието на сегашната инфлация. Държавната неправилност да няма финансово регулиране за обезвреждане на щети от употреби на официална валута причинява сегашната инфлация. Накратко: Лошите резултати от употреби на официална валута са с признак на най-опасен враг на устойчивото развитие в съответната държава. Жертви сме на местната проява на разпространена в света държавна слабост. Когато причината е премахната, инфлация няма. Прекратяването на сегашната финансова неправилност спасява съответната държава от нови щети. Осъществимо е финансово регулиране за обезвреждане на щети от употреби на официална валута. Възможен е предпазващ от щети държавен бюджет. Правителството е с допълнителни полезни приходи и смалени разходи. Постижимо е изплащане на държавните дългове.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg