Колко дълго работят европейците?

2431
Колко дълго работят европейците?

© Pixabay

Средната продължителност на трудовия стаж на европейските граждани през 2018 г. е 36.2 години.

Спрямо 2017 г. показателят се увеличава с 0.3 години, а в сравнение с 2000 г. ръстът е с 3.3 години, показват данните на Евростат.

Индикаторът измерва колко време ще прекара на трудовия пазар един човек, който в момента е на 15 години, независимо дали е зает или търси работа.

Разликата в очакваната продължителност на трудовия живот между мъжете и жените е близо 5 години. При силния пол тя е 38.6 години, а при дамите - 33.7 години.


В отделните европейски държави се наблюдават значителни отклонения от средното равнище. Най-ниската продължителност на трудовия стаж е отчетена в Италия (31.8 години), а най-високата - в Швеция (41.9 години).

Извън рамките на Европейския съюз има и още по-големи разминавания - в Ислания показателят е на ниво от 46.3 години, а в Турция е само 29.4 години.

Освен Швеция, единствената друга държава от ЕС, в която очакваната продължителност на трудовия живот е над 40 години, е Холандия (40.5). На другия полюс, сред държавите с най-кратък трудов живот, след Италия се нареждат Хърватия (32.4 години) и Гърция (32.9 г.).

В България времето, което хората прекарват на трудовия пазар след навършването на 15-годишна възраст, е под средното (33.1 години). Това нарежда страната ни в групата на държавите с най-ниска продължителност на трудовия живот.

У нас мъжете прекарват на трудовия пазар малко под 35 години, като по този показател изпреварваме единствено Хърватия. 

Единствените държави, в които мъжете не работят по-дълго от жените, са Латвия и Литва. В Латвия очакваният трудов стаж на двата пола е еднакъв, а в Литва жените дори прекарват малко повече време на работа, в сравнение с мъжете.

Най-голямата разлика в трудовия живот между двата пола в рамките на ЕС се наблюдава в Малта (10.6 години), следвана от Италия (9.4 години). Извън европейската общност обаче има и примери с още по-големи различия. В Турция, например, разликата е над 20 години, а в Северна Македония - 12.4 години.

Като цяло разликата в очакваната трудова активност между двата пола намалява през последните две десетилетия. През 2000 г. тя е 7.2 години, докато през 2018 г. пада до под 5 години средно за държавите от ЕС.

За същия период средната продължителност на трудовия стаж на мъжете се е увеличила с 2.2 години, докато на жените - с 4.5 години.

Най-силен ръст в продължителността на трудовия живот за периода от 2000 до 2018 г. се наблюдава в Малта (със 7 години), Унгария (с 6.6 години) и Естония (5.6 години). Румъния е единствената държава от ЕС, в която очакваният трудов живот след 15-годишна възраст намалява - с 2.5 години.

В България повишението за същия период е с малко над 4 години, като темповете на растеж са малко по-високи от средното за ЕС.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg