Колко е реалната цена на хляба?

2992
Колко е реалната цена на хляба?

Ако следваме формулата 1:2:4, цената на килограм хляб трябва да е 1.48-1.50 лв. .Ние смятаме, че формулата не е точна и доставната цена на хляба ще бъде по-ниска и цените ще бъдат около 1.20 -1.40 лв. за килограм хляб. Това заяви председателят на управителния съвет на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България Николай Тапаров.

От камарата смятат, че реалното увеличение на цената на хляба трябва да бъде 60 % за целия период - от юни 2010, когато започва да се покачва цената на зърното и респективно цената на брашното, до този момент. Те припомниха, че заради Русия, Украйна и Казахстан цените на международните пазари на зърното се вдигнаха почти двойно.

При 100 % вдигане на цената на зърното и от там на брашното, цените на хляба не могат да останат същите, каквито бяха миналата година, така че ще има малко покачване на цените на хляба, обясниха те.


"Не сме спекуланти. Голяма част от производителите инкасираха големи загуби при повишаването на цената на брашното", каза още Тапаров. Той посочи, че през юни 2010 година цената на килограм брашно тип 500 е била 37 стотинки без ДДС за килограм брашно.

Тогава цената на хляба, излязъл от предприятието е била 60 стотинки за 650 грама хляб, т.е килограм хляб е струвал 0.90 лв.

Сега цената на килограм брашно тип 500 е 62-63 стотинки без ДДС, каза още председателят на браншовата камара.

Той посочи, че членовете на камарата държат общо около 60-80% (в различните райони ) дял на пазара. Председателят на камарата посочи, че всички членовете на браншовата организация са застрашени от фалит. Запитан как ще отговори на обвиненията за картел на хлебопроизводителите, той отговори така: "Няма такива глупаци, които да се обединяват в картел с цел да губят и да фалират. И в момента има различни цени на различни хлябове, така че картел няма".

От Браншовата камара са съгласни дори на идеята мелниците и хлебозаводите също да се свържат със системата на НАП, за да се намали делът на производителите в сивия сектор.

Източник: БГНЕС

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg