Колко пари ни трябват, за да не се чувстваме бедни?

1401
Колко пари ни трябват, за да не се чувстваме бедни?

Среден чист доход от 514 лева би осигурил на българите чувството, че не са бедни, сочат данни от изследване на КНСБ за трудовия климат. Данните бяха представени от президента на синдиката Пламен Димитров и от директора на Института за социални и синдикални изследвания (ИСС) към КНСБ Любен Томев.

Националното представително изследване на трудовия климат е първото от предвидените четири до 2013 година, и е реализирано сред 3300 работещи и 500 самонаети. Проучването е за периода ноември -декември 2010 г.

Едва 2.5 на сто от анкетираните смятат, че сегашната официална линия на бедност от 211 лева е реална, според 96.6 на сто тя трябва да е значително по-висока.


Кризата разширява базата на бедността, като проблемът се е задълбочил през 2010 г., сочи извод на изследването.

60 на сто от участващите в проучването изпитват затруднения с доходите, които получават, като за 26 на сто от тях затрудненията са сериозни.

На абсолютното дъно на бедността са 9.5 на сто от респондентите, докато през 2009 г. като такива се оценяват 8.7 процента. Само 1 на сто от българските работници казват, че живеят добре.

Справедливото заплащане е най-важната ценност на работата според заетите - оценено е с 4.8 по петобалната система, а степента на неговото осъществяване е едва 2.8.

Източник: БТА

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg