Колко пари са необходими за нормален живот на четиричленно семейство у нас

3302
Колко пари са необходими за нормален живот на четиричленно семейство у нас

© Pexels

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2504 лева месечно месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за юни 2020 г.

Данните бяха представени на пресконференция днес от президента на КНСБ Пламен Димитров, от експерта Виолета Иванова и от директора на института Любен Томев.
Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 626 лв. месечно.

Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

Общо 67 процента са домакинствата, които са с общ доход под необходимите средства за издръжка на живот, след като през същия период на 2018 година са 71,5 на сто, а 2019 година са 71 процента. Все още всяко седмо домакинство от десет живее с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живота.

28.5 от домакинствата са с общ доход на човек до 363 лева, което е официалната линия на бедност за 2020 г. Това са близо 2.065 млн. души. Отчита се леко намаление на делът на бедните домакинства спрямо същия период на предходната година, когато са представлявали 30 процента, но се запазва на високи нива.

38.5 процента от домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедността до необходимите средства за живот. Това са около 2.778 млн. души. Тази група също отчита движение надолу, след като през същия период на миналата година представляваше 41 процента.

33 на сто от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот - 626 лева. В групата се очертава положителна тенденция при нарастване на обхвата, който вече надхвърля дела на бедните домакинства.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ДМИТТЪР МИТРЕВ
# 0
18:07 | 28 July 2020
ЗАБРАВИЛИ СА РАЗНОСКИТЕ ЗА ТОК ВОДА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗОРИ ТЕЛЕФОНИ ТРЯБВА ДА ГИ ИМАМЕ .НЕ СМЕ ОВЧАРИ И КОЛА -БЕЗ ДА Я КАРАМЕ Ч АКО Я КАРАМЕ .. ...???С КАКВО ДА Я ЗАРЕЖДАМЕ И ПОДЪРЖАМЕ ????i ЗАЩО ЛИ ВСЕ СЕ ПРИДЪРЖАМЕ КЪМ МИНИМУМА?? ЗАЩО НЕ КЪМ ОПТИМУМА..!ФАКТИТЕ . --АКО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ВЗИМАТ МИНИМУМА -640 ЛВ МОЖЕ ДА ИМ Е ПРОСТЕНОО ОТ БОГА ДА ПРАВЯТ ДАЛАВЕРИ .. ЗАЩОТО ИМАТ ДОСТЪП ДАО РАЗПРЕДЕЛЕНЕ НА ПАРИ...А НАРОДА . ПРОСТИЯ .. ЧАКА КАТО КУЧЕ ПОДАЯНИЯ МИНИМУМ - НО РАБОТИ ЗА ДА ИЗКАРВА ПАРИТЕ ...НА ПО ГОРНИТЕ ----СЛОЖНА СИСТЕМА . БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ ... П.С.НИЩО ЛИЧНО ЗА НИКОЙ .. ЖИВЕЯ В БГ. И НЕ МОГА ДА КАЖА ЧЕ КЪМ ДНЕШНА ДАТА ЧЕ СЪМ СИТ ОБУТ И СПЯ СПОКОЙНО ЗА УТРЕШНИЯТ ДЕН ЗА ПЕНСИЯ БОЛЕСТИ . НЕ ГОВОРЯ ЗА ПОЧИВКИ . САМО В СЪНЯ СИ ЩЕ СА. АКО ИМАМ И СЪНЯ :)))))
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg