Колко са ромите в България?

2767
Колко са ромите в България?

Една от изненадите след официалното преброяване на населението на България бе броят на ромите. По данни на НСИ 325 000 души се смятат за част от тази етническа група - факт, който озадачи мнозина и постави въпроса объркаха ли се циганите при самоопределянето си?

Скритата част от тези хора, според председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, се крият в цифрата 700 000, които не са се определили по показател етнически произход: „Не мисля, че всички те са цигани. Там има и българи, и други. Може би половината и повече реално са цигани".

Като причина за нереалните данни лидерът на партия Евророма Цветелин Кънчев определи опорочаването на процедурите по преброяването. Той обясни, че в анкетните карти въпросите за религиозна и етническа принадлежност са били прекалено близо разположени, което е довело до объркване.

„На цигански българин е синоним на християнин, а турчин и мюсюлманин е едно и също. Отделно ги бяха плашили, че ще им спрат социалните помощи, ако се определят като цигани. Бяха правени и опити за асимилиране и насилствено писане на етническата принадлежност", допълни той.

Според Красимир Каракачанов обаче проблемът не е в бройката, а във факта, че голяма част от ромското население е неграмотно, което води до своите последствия: „Те живеят затворени в гета, където има само неграмотност и висока раждаемост. Като живееш при примитивни условия, отиваш да крадеш. Получава се разделение в обществото, което е въпрос на време да доведе до конфронтация".

Кънчев обаче контрира, че именно броят на ромите е важен, тъй като от това зависят парите, които се отпускат като субсидии. По думите му решение би било чрез директива кметовете да предоставят техните данни за ромското население в отделните общини.

В дискусията се включи и социологът от Институт „Отворено общество" Алексей Пампоров, според когото има изгода от това, че данните на НСИ могат да се поставят под съмнение и да се спекулира с тях. С предложението на ромския лидер обаче той не се съгласи: „Едно време така брояха полицаите. Всеки един кмет, полицай и учител завишава бройката, защото всичко е свързано с финансиране. Ромите са мобилни и има случаи, в които ги броят на няколко места".

Тримата обаче се обединиха около идеята, че ограмотяването на тази етническа група би довело и до нейното интегриране в обществото.

Източник: bTV

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Wind
# 0
23:01 | 20 January 2012
Finally! This is just what I was loiokng for.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg