По 6 лева за килограм живо тегло ще трябва да дадем, ако искаме на Великденската трапеза да сложим свежо агнешко месо.

Оказва се, че заради по-малкия брой агнета - 600 000-700 000, и поради голямото търсене цената на месото се е покачила още от сега.

И ако миналата година фермерите са предлагали агнешкото на цени между 4 и 4.50 лв./кг, то в момента килограм струва 5-5.50 лв., като до Великден цената ще скочи на 6-7 лева, коментира пред „Монитор“ бившият председател на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров.

В магазините пък се очаква цените да варират между 11 и 16 лв/кг.

По думите на овцевъда търговците нарочно завишават до такива нива цените, което не е правилно. Според него, ако от фермата агнето излиза на 5-6 лева, то нормалната цена на пазара трябва да е 12-13 лева.

Чилингиров уточни още, че и тази година месото за празника няма да е на 100% българско, а отново ще се предлага мръвка от Нова Зеландия, Австралия и Румъния.

Цената обаче не издава кое месо е наше и кое е чуждо. Така, макар румънските агнета да струват по-малко, магазинерите го продават на същата цена, както българското.

Как да разпознаете размразеното месо?

Ако е било замразявано, като се натисне, остава вдлъбнатина, както при мекото на хляба.

Прясното е сухо и има бяла корица, а при натиск е еластично и възвръща формата, споделят експерти.