Колко струва земеделската земя в България?

15158
Колко струва земеделската земя в България?

© Pexels.com

Не е тайна, че инвестицията в земеделска земя у нас носи сериозна доходност.

Само през последната година средната цена на един декар земеделска земя е скочила с близо 8% - до 941 лева, сочат данните на Националния статистически институт.

В някои конкретни рaйони на България земеделската цена поскъпва с темпове, изпреварващи всякакви други инвестиционни алтернативи, като вложения в акции, депозити, суровини, фондове, имоти, криптовалути и каквото се сетите още. 


Най-добър пример за това е район Северен централен, където средната цена на земделската земя е скочила с фантастичните 39.5% през миналата година, до 1 087 лева за декар.


Подобна е тенденцията в район Южен централен, където се наблюдава ръст в цените от 22.7% до средно 660 лева на декaр. 

Най-висока цена на земделската земя у нас се отчита в Североизточния район – 1 345 лева за декар.  

Според данните на НСИ средната цена намалява на годишна база в три региона на страната: Северозападен (спад от 4.5%, до 869 лева/дка), Североизточен (спад от 4%, до 1 345 лева/дка) и Югозападен (спад от 53.4%, до 189 лева/дка).

През 2018 г. средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя достига 48 лв., което е с 4.3% повече спрямо 2017 г. Спрямо предходната година увеличението на рентата за нивите е с 6.4%. Цената на постоянно затревените площи остава без промяна.

Къде земеделската земя у нас е най-евтина и най-скъпаПрез 2018 година Добрич отново е с най-висока цена на земята

През 2018 г. най-висока е цената за един декар наета/арендувана земеделска земя в Североизточния район - 69 лева. Увеличение на цената на рентата спрямо предходната година се наблюдава във всички статистически райони, с изключение на Южния централен район.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Progress2007
# 0
13:07 | 6 July 2019
Здравейте, ПРОФИТ! Изнесената от вас информация изобщо е много далеч от реалната картина! Цената на земята в североизточна България е доста по-висока. Намесих се, защото вкарвате читателите си в заблуждение. Цената на земеделска земя в североизточна България е: 1600 -- 2200 лева на декар! За информация, де! Да бъдем, актуални!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg