Комисията на ЕП: Икономическото развитие на България напомня Ирландия през 90-те

346
Комисията на ЕП: Икономическото развитие на България напомня Ирландия през 90-те

  Вчера министърът на финансите Пламен Орешарски се срещнa с делегация на комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, която е на посещение в България, съобщават от пресцентъра на министерството.

Министър Орешарски представи икономическото развитие на страната. Той отбеляза, че България в последните години реализира висок икономически растеж, като за първото полугодие на тази година той е около 7 %. Като една от причините за това министърът на финансите посочи провежданата благоразумна фискална политика.

 Той допълни, че в България вече има привлекателен данъчен режим, а държавата подкрепя инвестициите в големи инфраструктурни проекти. Нивото на преките чуждестранни инвестиции е рекордно, като за миналата година те са били около 6 млрд. евро. Банковата система е изцяло частна, а безработицата е намаляла до нива от около 6 % - заяви още Пламен Орешарски.

Като основни средносрочни цели той посочи поддържането на фиксиран валутен курс до присъединяването на страната към Еврозоната, продължаване на провежданата строга фискална политика, както и провеждането на политики в пазара на труда, отговарящи на предизвикателст вата, очертани в Лисабонската стратегия.

Представителите на комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент сравниха икономическото развитие на България с това на Ирландия през 90-те години. В последвалата дискусия те коментираха изпълнението на инфраструктурни проекти в страната като магистралите. Министър Орешарски заяви, че страната има амбицията и решимостта успешно да изпълни всички проекти, финансирани със средства от ЕС.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg