Комисията по бюджетен контрол към ЕП инспектира проект в община Белослав

531
Комисията по бюджетен контрол към ЕП инспектира проект в община Белослав

Делегация на Комисията по бюджетен контрол към Европейският парламент посети Белослав, за да инспектира реализиран проект по програма ФАР, съобщиха от пресцентъра на общината. На среща в сградата на общината кметът на Белослав Емил Дичев представи проекта.

С него са възстановени повредени от пороите през 2005 година участъци от 3 централни улици в града с обща дължина 811 метра. Проектът е на стойност 194 095 евро и е изпълнен 2006 година без никакви забележки от страна на проверяващите органи от МРРБ и Министерство на държавната политика по бедствия и аварии.

Пред евродепутатите кметът на Белослав обясни, че общината работи на принципа първо да се подменят подземните комуникации и след това да се асфалтират улиците като по този начин се постига устойчивост на проектите за следващите 20 години. Познавайки проблемите на общините ви уверявам, че ние имаме готовност, умения и капацитет да управляваме прозрачно европейските средства, заяви пред евродепутатите Емил Дичев, който е член на Контролния съвет на Националното сдружение на общините. Той призова да не бъдат спирани парите за България и посочи, че общините могат да ги управляват максимално открито в полза на българските граждани.

"Общинските бюджети са ограничени, а общинските дейности се финансират единствено с приходи от местните данъци и такси. Затова без проекти, по които да привличаме допълнителни средства, ние не можем да решим никакъв инфраструктурен проблем", посочи Емил Дичев.

Според ръководителят на делегацията Нилс Лундгрен е необходимо в дългосрочен план да се намери решение на проблема с финансирането на общинските дейности, защото средствата от ЕС могат да се предоставят само временно. Евродепутатът даде пример с родната си Швеция, където данъкът върху доходите е 30 процента и изцяло остава в общините.

Членовете на делегацията подчертаха, че са тук за да се запознаят с проблемите по привличането на средства от ЕС, какви проблеми възникват в този процес, лесно ли се печелят проектите и дали парите на европейския данъкоплатец се изразходват както трябва. В края на срещата Нилс Лундгрен заяви, че рядко има проект, който да бъде приключен в срок и да реализира икономии, какъвто е случаят с представения белославски проект по ФАР.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg