Комисията прие на първо четене промените в Конституцията

642
Комисията прие на първо четене промените в Конституцията

С 10 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се" временната парламентарна комисия прие на първо четене промените в Конституцията, свързани с пакта за финансова стабилност. Измененията подкрепиха народните представители от ГЕРБ и независими, депутатите от Коалиция за България бяха "против", представителят на Синята коалиция се въздържа.От ДПС не гласуваха, а депутатите от "Атака" не присъстваха в залата.

Преди това Алиосман Имамов от ДПС предложи временната комисия за обсъждане на промените в конституцията да преустанови работа до местните и президентските избори. Според него има опасност промените да се превърнат в обект на предизборна пропаганда.

Предложението му обаче не срещна подкрепа от членовете на комисията. То беше отхвърлено с 4 гласа "за", 9 "против", двама въздържали се. Затова Алиосман обяви, че депутатите от ДПС оттук до изборите няма да участват в обсъждането на законопроекта.

На заседанието на временната комисия присъства министърът на финансите Симеон Дянков и управителят на БНБ Иван Искров.

Промените предвиждат в конституцията да бъде записано, че закони, с които се установяват нови видове данъци върху доходите или печалбите, или се променят данъчните ставки на съществуващите преки данъци, се приемат с мнозинство от две трети от всички народни представители.

Предлага се още допустимият размер на бюджетното салдо, при който Министерският съвет изготвя и внася в парламента закона за държавния бюджет, да бъде установен в закон.

Във връзка с обсъжданите изменения на конституцията в парламента са предложени и промени в Закона за устройство на държавния бюджет. Измененията предвиждат максималният размер на разходите по консолидираната фискална програма да не може да надвишава 40 на сто от прогнозния БВП, а дефицитът по консолидираната програма да не бъде над 2 на сто от БВП.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg