Комитет ще подпомага модернизирането на централната градска част на Бургас

359
Комитет ще подпомага модернизирането на централната градска част на Бургас

Правителството създаде Управителен комитет за изграждане зоната за обществен достъп на транспортен възел морска гара, жп гара, автогара – Бургас. Негов председател е министърът на транспорта Петър Мутафчиев, а членове са заместник-министри на регионалното развитие и благоустройството, на финансите, на околната среда и водите, на отбраната, на културата, заместник-кмет на община Бургас и др.

Управителният комитет ще координира и контролира изпълнението на дейностите по изграждането на зоната, свързани с прединвестиционното проучване, проектирането на съоръженията, прилежащата транспортна, гранична и митническа инфраструктура, схемите за финансиране на всички етапи от изпълнението на проекта, графиците за изпълнението им и т. н.

Зоната за обществен достъп на транспортен възел морска гара, ж. п. гара и автогара – Бургас беше обявена от правителството в началото на годината за обект с национално значение, припомнят от правителствената информационна служба.

Реализирането на проекта ще съдейства за увеличаване на броя, видовете и качеството на услугите, предлагани на гражданите и гостите на община Бургас – митнически, гранични, агентски, брокерски, куриерски, пощенски, финансови и културно-развлекателни дейности.

Целта е пристанище Бургас да стане предпочитано инфраструктурно съоръжение за транзитни товари и логистичен транспортен център от трансевропейските транспортни коридори. Друга основна задача е осигуряването на конкурентни условия за предлаганите пристанищни услуги, модернизация на инфраструктурата и развитие на туризма в региона.

Ще бъде подпомогната и общината в намерението й за преструктуриране и модернизация на централната градска част на Бургас.

Очаква се изграждането на проекта да приключи през 2014 г. Финансирането ще бъде осигурено със собствени средства на ДП „Пристанищна инфраструктура” и НК „Железопътна инфраструктура” и с инвестиционен заем. Може да се кандидатства и по ОП „Регионално развитие”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...