Компенсациите са крайно недостатъчни, категорични земеделските производители

336
Компенсациите са крайно недостатъчни, категорични земеделските производители

Указанията за обезщетяване на земеделските производители вече са в областните дирекции на държавен фонд Земеделие. Средства от министерството на земеделието и продоволствието ще получат стопаните, които загубиха от сушата 100 процента посеви с пшеница и ечемик.

Стопаните ще получат целева субсидия в размер на 35 лева за унищожен на 100% декар пшеница и 30 лева за декар ечемик. Парите обаче са крайно недостатъчни, коментират производителите, тъй като те са вложили около 58 лева при пшеницата, информира Би Ти Ви.

Освен това загубите на хората са и от поразени площи под 100 %, за които още не е ясно дали ще има компенсации. Малкото добиви от тях са продали и то на ниската цена от 26 стотинки за тон.

Според указанията на министерството на земеделието за унищожените пролетници ще започне да се работи след 31 март следващата година тъй като е нужно време за уточняване на добивите със счетоводни документи. 31 са производителите в Шуменска област, които ще получат пари за напълно унищожени есенници от сушата.

Пострадалите трябва да отидат в офиса на фонд "Земеделие", да се запознаят с указанията, с документите, които трябва да приложат към досието и да попълнят договори за получаване на компенсациите си.

Крайният срок за подаването на документите е 31 август, за да се успее с изплащането на средствата през септември, когато започва есенната кампания за сеитба

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg