Консенсусът за нашата енергийна политика не е невъзможен

415
Консенсусът за нашата енергийна политика не е невъзможен

Консенсусът за нашата енергийна политика не е невъзможен. Това каза президентът Георги Първанов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

Държавният глава коментира обвиненията на опозицията, че този консултативен съвет е закъснял като заяви: Да, закъснял е, някъде 10-15 години, защото не е имало досега консултативен съвет по тази тема и днешният е първият такъв.

Проектите "Южен поток", "Набуко", АЕЦ Белене могат да гарантират националната сигурност – до този извод са стигнали участниците в днешното заседание, обяви президентът. Той цитира думите на опозиционен лидер, според когото това са добри проекти за страната.

Първанов нарече мними рисковете за производството на ел. енергия и изтъкна, че в близките години България очаква солиден излишък в производството на електроенергия. Той наблегна и на това, че е необходимо гражданите на България да получат дългосрочен отговор за ценовата политика в енергийната сфера. Държавният глава изтъкна, че закъснението в графика за АЕЦ Белене се дължи на руската страна и посочи, че са необходими допълнителни усилия за енергоспестяването в България.

За първи път България започва реално да се заема водещи позиции в доставката на енергоносители към Европейския съюз и в близък план нашата цел през България да минават 10-12% от енергийните суровини за Европа, коментира министърът-председателят Сергей Станишев след заседанието.

Той подчерта, че в областта на енергийната политика не трябва да има политиканстване. България трябва да гарантира достатъчно вътрешно производство на енергия, посочи премиерът и уточни, че това ще става чрез разширяване на мощностите в комплекса "Марица-Изток", строителството на АЕЦ Белене и на нови мощности в АЕЦ Козлодуй".
"Президентът ни повика да ни уведоми за сключените договори за "Южен поток" и за Бургас-Александруполис", каза на излизане от Консултативния съвет по национална сигурност Павел Шопов от "Атака".

"Първанов не ни каза нищо ново, а целта на това събиране беше един вид да ги узакони, това е политика на свършени факти", каза Шопов и допълни, че основен проблем е липсата на национална стратегия в областта на енергетиката.

Според Йордан Бакалов от СДС сега е станало ясно, че приоритет на българското правителство и президента всъщност е проектът "Набуко", а не "Южен поток", както се твърдеше досега. Не може двата проекта да се конкурират, когато имат един източник на газ и е ясно, че който пръв вземе газта, става приоритетен. На въпроса за обработката на гориво от АЕЦ Белене и за начина на транспортиране ни беше гарантирано, че няма да има проблем от руска страна за обработка и съхраняване на гориво.

Лидерът на ДСБ Иван Костов, който напусна заседанието по-рано, коментира: "Имам чувството, че управляващите нямат единно становище и се разминават по основни въпроси на енергийната политика " .

БГНЕС,Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg