Консорциуми с чуждестранно участие поемат рехабилитацията на ВиК мрежата в Русе

505

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски подписа днес в Русе договори за разширение и рехабилитация на водоснабдителната мрежа в Русе (Лот 1), за строителен надзор на строителните работи по рехабилитация и разширение на водоснабдителната и канализационната мрежи в града (Лот 1+2) и рехабилитация на магистралния водопровод (Лот 3).

Договорите са на обща стойност 3.863 млн. евро и се финансират в рамките на „Интегриран воден проект за гр. Русе” по Финансов меморандум 2005/BG/16/P/PE/004 между Европейската комисия и Република България от безвъзмездна помощ по Програма ИСПА на ЕС, заем от Европейската банка за възстановяване и развитие и държавния бюджет на България.

След провеждане на открита международна тръжна процедура беше избран изпълнител на строителните работи по Лот 1 „Рехабилитация и разширение на водоснабдителната мрежа “ - Консорциум „ Rousse Water Supply and Sewerage Network”, който включва „OHL ZS” (Чехия) и “Строителен предприемачески холдинг” (България), а стойността на договора е 2.509 млн. евро.

Обхватът на дейностите по договора включва рехабилитация на водоснабдителната мрежа с обща дължина около 18 915 м, като дейностите ще се изпълняват на 39 подобекта и разширение на водоснабдителната мрежа с обща дължина около 2 640 м.

Избраният консултант за осъществяване на строителен надзор на работата по Лот 1, Лот 2 и Лот 3 е Консорциум „BCEOM French Engineering Consultants (France) – Si Vi Em Consult Ltd. (Bulgaria). Със спечелилият кандидат са сключени два отделни договора – Договор за строителен надзор на строителните работи по рехабилитация и разширение на водоснабдителната и канализационната мрежи в гр. Русе (Лот 1 и Лот 2 ) и Договор за строителен надзор на строителните работи по рехабилитация на магистралния водопровод в гр. Русе (Лот 3).

Стойността на договора за строителен надзор на дейностите по Лот 1 и Лот 2 е 769 хил. евро, а на договора за строителен надзор на строителните работи по Лот 3 е 585 хил. евро.

Възложител по договора за строителните работи в рамките на Лот 3 е ВиК Русе, а финансирането е осигурено изцяло от Европейската банка за възстановяване и развитие.

МРРБ ще осигури на община Русе около 400 хил. лв. за изготвяне на проект за цялостна рехабилитация на настилките по улиците, по които ще се работи по дейностите на ВиК мрежата. Общата дължина на улиците, предмет на поректа, е 35 км и общината ще може да кандидатства с проекта по Оперативна програма “Регионално развитие” . Очаква се изпълнението на този проект да стартира през май 2008 г., каза зам.-министър Михалевски.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg