Констатирани са дефекти при изграждането на ГКПП „Илинден”

741
Констатирани са дефекти при изграждането на ГКПП „Илинден”

След извършена инспекция на ГКПП „Илинден” и довеждащите инфраструктури, експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството констатираха множество дефекти в строително – монтажните работи на обекта.

Строителството на контролно-пропускателния пункт се извърши от фирма „Сиконко”. Обектът беше открит на 9 декември 2005 г., но минималните гаранционни срокове за извършените строително-монтажни работи са 5 г.

По време на инспекцията са констатирани съществени дефекти във водопроводната мрежа, дефектна хидроизолация, несвързана превключваща автоматика от електропровод към трансформатори и генератори, нефункциониращи контролни прибори на климатична система.

До момента към „Сиконко” са отправяни многократни изисквания за отстраняване на дефектите, но те не са премахнати. Към фирмата ще бъдат предприети регламентираните от законодателството действия за нанесени щети на публична държавна собственост, поради некачествено извършени строително-монтажни работи.

Изграждането на ГКПП “Илинден – Екзохи” е в изпълнение на междуправителствено споразумение от 1995 г. между България и Гърция за отваряне на нови три гранични контролно-пропускателни пункта.

В рамките на проекта са включени строителството на подходен път, граничен пункт и тунел. Стойността на обекта е около 5 млн. евро. Финансирането е по програма ФАР – Трансгранично сътрудничество с Гърция и от републиканския бюджет.

Строителната площадка, върху която е разположен граничният контролно-пропускателен пункт “Илинден” е с площ около 34 000 кв. м. В рамките на пункта са изградени сгради за митница, гранична полиция, ветеринарен контрол, пътни такси и разрешителни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg