Корупцията в НАП намалява, сочи проучване

383
Корупцията в НАП намалява, сочи проучване

Според клиентите на Националната агенция за приходите (НАП) корупцията в администрацията намалява. Това става ясно от публикуваните данни в изследването на Трансперъси интернешънъл (Transparency International) – Световен корупционен барометър 2007 г.

В проучването се отбелязва намаление от 0.4 пункта за 2007 г. (по петобална система), в сравнение с 2006 г. в отрицателните оценки за дейността на българската приходна администрация. Подобна тенденция за намаляване на отрицателните оценки има и при бизнеса, образователната система и услугите.

Световният корупционен барометър на Transparency International представлява глобално проучване на общественото мнение, което представя информация за нивото на корупция в различните области на обществения живот в рамките на изследваните държави. То се провежда ежегодно от 2003 г. През 2007 г. проучването е включвало 63 199 анкетирани лица в 60 страни с нисък, среден и висок общ доход на глава от населението.

„Намаляването на корупционния индекс в приходната администрация без съмнение е успех. Наясно съм обаче, че има още какво да се направи в противодействието на корупцията в НАП.

Като част от усилията ни въведохме и нова електронна услуга, която позволява на гражданите да подават сигнали за корупционно поведение чрез интернет страницата на агенцията, заяви изпълнителният директор на НАП Мария Мургина.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg