Костов обвини ГЕРБ в ляв популизъм

706
Костов обвини ГЕРБ в ляв популизъм

Обстановката в страната е много сериозна и трябва да има реформаторско мнозинство. Това каза от парламентарната трибуна съпредседателят на Парламентарната група на Синята коалиция Иван Костов.

По думите на Костов един от най-важните приоритети на правителството е бързото излизане от финансовата криза и възстановяване на икономиката. Костов каза, че правителството е приело своя програма, в която са посочени стратегически мерки и цели.

„Те включват реформиране на публичния сектор, на здравеопазването, реформиране на икономиката и публичните услуги, намаляване на бюрокрацията", каза Костов и уточни, че в тези точки Синята коалиция подкрепя правителството.

На първи април обаче неочаквано били приети други 60 мерки, „в които не се съдържат стратегически цели и няма мотиви защо се прави тази програма, след като вече са обявени други мерки".

„Няма срокове, не са посочени институциите, които са отговорни за тези нови реформи и никой министър не е излязъл да търси обществена подкрепа по тези мерки", каза Костов. По думите му в тези 60 мерки никъде „не се използва думата „реформа". Това ние наричаме ляв популизъм, каза Иван Костов.

Според него правителството трябва да се върне към първоначално обявените реформи и програма. „Нямаме нужда от друга програма", допълни той. Според него трябва да бъде отчетено какво е изпълнено, какво не, и защо не е изпълнено. „Тези птички, в които ни се привижда идваща пролет - малкото увеличаване на износа, всъщност е увеличаване на ишлемето, това не е увеличаване на вътрешната динамика в икономиката на страната. Това увеличаване не е в състояние да изпълни бюджета на страната", каза Костов.

Синята коалиция очаква неизпълнение на планираните приходи в порядъка на 20%. Непременно трябва да се вземат мерки за излизане от ситуацията. За това са необходими „смели реформи", за да се насърчи бизнеса, защото той ще намери истинския изход от кризата. Бизнесът трябва да бъде облекчен с мерки от всякакво естество, смята Костов.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Курти Чаталбашев
# 0
16:04 | 14 April 2010
Изумително - бившият министър-председател не прави разлика между финансова и икономическа криза? цащо ли говори за финансовата криза в страната - мигар не може да види икономическата такава? Все пак левът е стабилен, банковата система също - къде е финансовата криза тогава?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg