Ковачки: Може да се стигне до недостиг на електроенергия тази зима

693
Ковачки: Може да се стигне до недостиг на електроенергия тази зима

Може да се стигне до недостиг на електроенергия тази зима, каза пред журналисти днес Христо Ковачки, мажоритарен собственик в дружествата в "Консорциум Енергия МК". Консорциумът купи днес "ТЕЦ - Бобов дол" ЕАД за 100 млн. лв.

Ковачки каза, че ако Булгаргаз" спре или намали подаването на природен газ към топлофикациите заради неплатени сметки на хората, ще се стигне до по-високо потребление на електроенергия.

След спирането на двата блока на "АЕЦ Козлодуй" производството няма да е достатъчно, ако зимата е тежка, каза Ковачки. "Питайте защо Булгаргаз" АД се готви да спира газа на топлофикациите при положение, че има 150 млн. лв. печалба. Топлофикациите са основен потребител на газ. Общо 70% от разходите им са за природен газ", каза той.

Ковачки заяви, че в момента се водят преговори с еврокомисаря по енергетиката, министъра на околната среда и министъра на енергетиката за пускането на втори блок на ТЕЦ "Бобов дол", който в момента не работи поради неизпълнение на екологичните изисквания. Христо Ковачки каза, че е оптимист за пускането на втори блок на ТЕЦ-а.

В Гърция има подобен ТЕЦ, който работи без сероочистващи инсталации, каза той. По думите му България е могла да поиска по-дълги срокове за монтиране на сероочистващи инсталации на ТЕЦ-а, когато сме водили преговорите за присъединяване към Евросъюза.

Още два енергийни блока по 200 мегавата могат да се изградят към ТЕЦ "Бобов дол", каза още Христо Ковачки.

В Югозападна България има 500 млн. - 600 млн. тона въглища и това е съизмеримо с района около "Мини Марица Изток", където се планира да има около 3000 мегавата инсталирани мощности. На територията на "Бобов дол" има 600 мегавата, коментира Ковачки. (Три блока по двеста мегавата, като единият в момента не работи.)

По думите му в "Бобов дол" вече има изградена инфраструктура и изграждането на два нови два блока ще струва около 50-60% от стойността на новата мощност на "Мини Марица Изток".

Ковачки прогнозира, че вероятната стойност на киловат от новите блокове би струвала около 500 - 650 евро. Със сигурност обаче няма да достигне 1000 евро, заяви той.

Сделката подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията и трябва да се сключат договори с въгледобивните компании от региона, заяви Тодор Николов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

В договора има клаузи за санкции, ако "Бобов дол" не изкупува от мините в района по 1.75 млн. тона въглища годишно. Санкциите са до 20% от цената по сделката.

Източник: БТА, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...