Кой кого подкрепя при втори тур за София

694
Кой кого подкрепя при втори тур за София

Четирима кандидати за кмет на София и един за общински съветник коментираха тази вечер на дискусия в пресклуба на БТА кого биха подкрепили при балотаж в столицата, ако те самите не стигнат до него.

Кандидатът за кмет от БСП Георги Кадиев посочи, че може да даде гласа си за всеки от опонентите си, с изключение на претендентите на ГЕРБ и на "Атака". "Най-важно е ГЕРБ да загуби София", каза той.

Симпатии към позициите на Владимир Каролев, кандидат за кмет от НДСВ, изрази Прошко Прошков, номиниран от Синята коалиция. Все пак той коментира, че никой не отива на избори, ако няма намерение да ги спечели.

Според кандидата за общински съветник от партия "Зелените" Цветозар Томов вариантите за втори тур в столицата са три. При балотаж Фандъкова-Прошков, Томов би застанал зад номинацията на Синята коалиция. Ако на финала останат сегашният кмет и Георги Кадиев, гласът му би отишъл за социалиста. И, ако вторият тур е между Георги Кадиев и Прошко Прошков, Цветозар Томов ще пусне бюлетина за Прошков.

Николай Пехливанов ("Атака") беше категоричен, че няма да застане зад никого от присъстващите на дебата. В София се гласува масово на партиен, а не на мажоритарен принцип, подчерта той. Владимир Каролев смята, че нито Кадиев, нито Прошков могат да спечелят срещу Йорданка Фандъкова, но ще застане за Прошков.

Каролев похвали Георги Кадиев, че през последните четири години "не е гласувал за нищо корупционно". Двама от новата листа за общински съветници от БСП обаче много пъти са гласували корупционно, заяви Каролев.

Той упрекна и съветниците от "Атака", които, по думите му, за четири години не са казали нищо "и натискат същия бутон като ГЕРБ". "Това е мажоритарен избор, искам хората да гласуват за мен", отговори му Кадиев.

Подозрения на "Атака" за задкулисно споразумение между Синята коалиция и ГЕРБ за управление на София, Прошков коментира, че е "висш пилотаж да получаваш подобни обвинения от представител на "Атака". Пехливанов пък каза, че партията на Волен Сидеров реално не участва в управлението на страната.

Дискусията, която се излъчваше онлайн, беше по инициатива на блогърите Асен Генов и Иван Стамболов. Има т. нар. ромски проблем в София, а и в страната, признаха кандидат-кметовете.

Според тях основният начин да се разреши проблемът е инвестиции в образованието и стимулиране ромите да работят.

Кадиев посочи, че разбира недоволството от незаконните ромски гета, но в столицата има и 30 хил. незаконни гаражни клетки и незаконно остъклени балкони, и би трябвало и към тях да се подходи по същия начин. Той предлага като решение инвестиции в образованието, особено на децата до 10 години.

Прошков посочи, че образованието и статусът на ромите са много ниски. Според него незаконните гета трябва да се премахнат, а обитателите им да бъдат заселени в нормални условия.

Ромите трябва да се включат в работата по построяване на своите жилища и да има контрол върху това децата им да ходят на училище, каза Прошков. По думите му много роми имат желание да изградят нормален живот, но се принуждават да се дезинтегрират от своето си малко общество по тази причина, а това е неправилният модел. Рецептата е индивидуални права и равни задължения на всички, смята той.

Николай Пехливанов, кандидат от "Атака", попита защо се говори за този проблем след като се случат неща като в Катуница. По негови данни ромите в София са над 100 хил., има над 40 гета и около шест хил. незаконни постройки. Според него общината има възможност да кандидатства по европейски проекти за интеграция на малцинствата.

Цветозар Томов, който ще участва на изборите като кандидат за общински съветник от листата на "Зелените", смята, че ромският проблем не може да се разреши само на общинско равнище, а е и културен въпрос.

Ромската култура трябва да бъде разбирана от мнозинството, а ние не се опитваме да разберем тази общност, която всъщност не е толкова единна, колкото изглежда, коментира той.

Трябва да се научим да ги приемаме като наши сънародници, смята Томов, но според него едно поколение няма да стигне за решаване на този проблем. На първо време трябва общината да третира циганите като всички други граждани, живеещи в София, смята Томов.

Каролев не мисли, че е необходимо толкова дълго време и смята, че "проблемът е засилван от политиците". Според него трябват икономически стимули, които да накарат ромите да работят, да се премахне професията "безработен на социални помощи" и децата на ромите да посещават училище. Кандидат-кметовете се обединиха и в мненията си по въпроса за нови строежи на Витоша.

Те са категорични, че е необходима рехабилитация на съществуващата база, санитарна сеч на дърветата, но не и още строежи.

Петимата се обединиха около нуждата от по-лесен достъп на гражданите до информация от общината, както и до по-голяма прозрачност в нейната работа.

Прошков предложи да се въведе дневник на гласуванията в СОС - кой общински съветник как гласува по всеки въпрос. Според него най-много са злоупотребите в озеленяването и асфалтирането на града, където по думите му "няма документални доказателства". Няма имунизирана партия срещу корупция, картелите и имената се променят, посочи Прошков.

Към него се присъедини и Николай Пехливанов, който допълни, че 25% от бюджета на София "изтича" през боклука, дупките и градския транспорт.

Трябва да си дадем сметка, че всички публични институции са длъжни да работят за тези, които ги финансират, посочи Цветозар Томов. Според цитираните от него числа, всеки софиянец дава по 1000 лв. годишно на общината като данъци, срещу което не получава почти нищо. Томов препоръча в общината да се събере антикорупционно лоби, което "да отвори" общинския съвет към гражданите и да подкрепи кмет, незамесен в такива практики.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg