Кой ще плати кризата?

738
Кой ще плати кризата?

За възстановяването от кризата на България ще са нужни не по-малко от 7-8 години и то при едно условие - ако страната ни тръгне към силен икономически растеж от 3-4% годишно, заяви доц. Боян Дуранкев, преподавател в УНСС. "За серията от антикризисни мерки, които се дискутираха напоследък очаквам министър-председателят да вземе някакво решение, което да е по-меко в сравнение с предложените", поясни той.

В момента имаме четирима икономисти - барабанчици на кабинета, които всеки ден са в различни телевизии и в пресата и които разгласяват мерките, предвидени за приемане, удивлява се икономистът. Големият въпрос е- върху кого ще паднат тежестите на тази криза и очевидно решенията са две: или върху обикновените, бедни данъкоплатци или върху богатите, които понатрупаха състояние в този преход,пита той.

Видимо десницата, която управлява, предлага тежестите да се понесат от данъкоплатците - увеличаване на данъците, най-вече на ДДС, което ще рефлектира в крайните цени с повишаването им между 7-10%.Това не означава, че мерките ще засегнат някои от банкерите, които получават заплати по 60-80 хил.лв. месечно, пояснява Дуранкев.

"Забележете, че кризата се поема от около 80% от българите, докато 15% ще бъдат силно печеливши и едва ли ще бъдат стреснати с данък върху яхтите", казва той. Не е ясно какъв ще бъде ефекта от дискутираните мерки, хаосът е пълен. В момента се намираме не на дъното, а в свободно падане и са големи рисковете не само да "постигнем" гръцкия ефект, но даже и да го надминем, посочва доцентът.

Тази прогноза, според него, се споделя от много икономисти, които твърдят, че кризата е системна за целия свят. Нуриел Рубини, Джоузеф Стиглиц, Хазин твърдят, че кризата, може би, ще продължи дълго и ще се върнем на предишното равнище за не по-малко от 15-20 години. В България това като че ли се крие, може би, "пациентът" не трябва да знае, че раковото образование, което има е много тежко,забелязва Дуранкев.

Франция, Германия и Великобритания възприеха протекционистични мерки, които удариха българския износ. Ние се ослушваме, а и ЕС няма единна антикризисна политика на този етап. Оставени сме поотделно да се спасяваме, но мерките на тези държави са за защита на тяхната икономика, докато у нас посоката е как да се вземат и последните стотинки от джоба на данъкоплатеца и как да вдигнем цените, за да напълним бюджета, разсъждава икономистът.

Доц.Боян Дуранкев настоява за друг вид мерки-подоходно прогресивно облагане на домакинствата, защото данък "лукс" реално отменя плоския данък и твърди, че той не дал нужния ефект за икономиката. Второ, трябва да се запушат държавните и общински "ями", които поглъщат стотици хиляди, милиони...Не на последно място - държавата да инициира действия като крупен инвеститор не само по отношение на пътища и жилища.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg