Кр. Георгиева: Няма опасност да повторим гръцката криза

609
Кр. Георгиева: Няма опасност да повторим гръцката криза

Еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и управление при кризисни ситуации Кристалина Георгиева каза, че сега не вижда опасност България да повтори гръцкия вариант на криза. Относно предупреждението на икономисти, че страната е заплашена от голям бюджетен дефицит и влизане в гръцкия сценарий, Георгиева каза:

„Сега не виждам такава опасност да виси над страната, защото правителството е дисциплинирано как работи и не само, че е много внимателно в разходната част на бюджета, но се старае да намери пътища за укрепване на приходната му част, включително и с това, което успешно беше направено по отприщване на еврофондовете".

Тази криза още не е минала, трябва да сме много внимателни и да се стараем да оценяваме променящите се обстоятелства, какво те значат за нас и да взимаме мерки - това правителството го прави, каза още еврокомисарят. Тя допълни, че в тези два дни в България е разговаряла с членове на икономическия екип на правителството и с премиера, и вижда, че фокусът да се оценяват обстоятелствата и да се реагира на тях така, че да е добре за страната, го има.

Структурни промени в Европейската комисия (ЕК) не се предвиждат. Така тя коментира публикациите в някои европейски медии, че зам.-председателят на ЕК баронеса Катрин Аштън би могла да напусне поста си.

Работим в голяма близост с Катрин Аштън, подчерта Георгиева. В ЕК имаме обща програма за работа и действаме по нея. Българският еврокомисар сподели, че е получила много впечатляваща информация за работа на БЧК. Досега ЕК не е имала конкретна програма за съвместни действия с Червения кръст, допълни тя.

Георгиева обясни, че в България има много професионален център за подготовка на кадри в "Гражданската защита", който трябва да бъде вписан в активите на страните-членки. В България трябва да намерим нашето място за работата при кризи.

Виждам повишена активност от страна на нашата държава, обясни още тя. Георгиева изтъкна, че приоритет номер едно за България от препоръките в стратегия "Европа 2020" е подобряването на енергийната ефективност, тъй като това е въпрос, който опира до джоба на всеки българин.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg