Кр. Станчев: Кремиковци има около 450 млн. лв. загуби

958
Кр. Станчев: Кремиковци има около 450 млн. лв. загуби

Смятам, че интересите на работниците ще бъдат по-добре защитени. В предприятието все още има здрави части, които могат да бъдат продадени на определена цена, като е напълно възможно да се осигури нормална ликвидация. Това каза Красен Станчев, председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика по БНР преди Националната кръгла маса за съдбата на комбинат „Кремиковци", която се организира днес от федерация „Металици" към КНСБ и Българската асоциация на металургичната индустрия.

Според него в „Кремиковци" е натрупан толкова много отпадък, че ще има работа за 20 години напред. По закон, за дълга на държавните предприятия отговаря министърът на финансите, а до момента дългът на „Кремиковци" е близо 2 млрд. евро, допълни още той. Синдикатите казват, че ликвидацията на предприятието е опит да се покрият всички измами, а до момента предприятието има около 450 млн.лв. загуби.

Според него ликвидацията ще даде възможност за задвижването на активите. Относно идеята да се направи „силиконова долина" на мястото на „Кремиковци", Красен Станчев заяви, че опита да се прави силиконова долина там, където няма мозък, е малко съмнителен.

Относно обявяването на "Кремиковци" в ликвидация и въпросът откъде ще се намерят средства за плащане на заплати, осигуровки и обезщетения, Красен Станчев коментира, че съставянето на нормална система за ликвидация може би ще отнеме около два-три месеца, като така може да се изплатят задължението към работниците.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg