Кр. Стефанов: 3 пъти повече присъди за данъчни престъпления

740
Кр. Стефанов: 3 пъти повече присъди за данъчни престъпления

Три пъти са се увеличили присъдите за данъчни престъпления от 2008 г. досега след създаването на съвместните координационни центрове на НАП и Прокуратурата по места. Това заяви в интервю за предаването „Преди всички" на БНР изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. По думите му борбата с данъчните измами би трябвало да е обща отговорност на НАП и правоохранителните органи.

Според отчета на Прокуратурата за миналата година от 410 присъди през 2008 г., през 2010 г. осъдените и санкционирани лица за данъчни измами са 1 199. Ръст от над 60% се отбелязва и при образуваните досъдебни производства за данъчни престъпления - от 3242 през 2008 г. на 5245 през 2010 г.

Изпълнителният директор на НАП заяви още, че засилените проверки на инспекторите на НАП в цялата страна продължават. Данъчни ще осъществяват постоянни наблюдения на обектите в морските курорти, стоковите борси, пазарите за плодове и зеленчуци, ще контролират търговските обекти и след края на работното време - 17,30 ч. , както и ще следят за спазване на трудовото законодателство при строителството на големи инфраструктурни проекти. Според Стефанов при тези проверки НАП не търси само пряк фискален ефект, но и дисциплиниране на търговците занапред.

Красимир Стефанов съобщи още, че само за 40 дни благодарение на извънредните мерки НАП е успяла да подобри събираемостта на данъчните и осигурителни задължения с близо 50 млн. лв. Според изпълнителния директор приходната агенция ще изпълни плана си за приходи на 96% до края на годината.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg