Краен срок за предложенията за промени в Закона за обществените поръчки

385
Краен срок за предложенията за промени в Закона за обществените поръчки

Днес е крайният срок, поставен на работната група под ръководството на заместник-министъра на финансите Атанас Кънчев, която трябва да подготви предложенията за промени в Закона за обществените поръчки, съобщава БНТ.

Промените са част от плана на правителството за преодоляване на проблемите и повече прозрачност при усвояване на средствата от Европейския съюз.

Със заповед на заместник министър-председателя Меглена Плугчиева от 20 май 2008 г. е сформирана работна група, която, въз основа на получените предложения и проекти от Народното събрание, Сметната палата, министерствата и неправителствените организации, да подготви проектопромените в Закона за обществените поръчки.

Очаква се те да включват повишаване на санкциите и прецизиране на процедурите. Според една от идеите към Агенцията за обществени поръчки е предвидено да се създаде екип от външни независими наблюдатели. Друга идея е свързана със създаването на отделен контролен орган за обществените поръчки.

Обмисля се създаването на публичен регистър на организациите, които са задължени да възлагат конкурси и процедури по този закон.

По данни на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2007 г. всяка втора обществена поръчка е проведена в нарушение на закона, а общите злоупотреби се изчисляват на 600 млн. лв.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg