Кредитиращите дружества имат близо 16% необслужвани кредити

966
Кредитиращите дружества имат близо 16% необслужвани кредити

Необслужваните заеми на дружествата, специализирани в кредитиране, бележат трети пореден ръст на тримесечна база за периода юли-септември 2010 г., показват данните на БНБ.

Необслужваните кредити на дружествата са нараснали до 278.17 млн. лв. в края на септември тази година, или с 5.27% в сравнение с края на юни. Така делът им от всички отпуснати кредити, които са на стойност 1.743 млн. лв, вече достига 15.95%.

Дружествата, специализиране в кредитиране в България, са отпуснали най-много заеми на домакинствата и нетърговските организации, обслужващи домакинствата към края на септември 2010 г.

Сумата възлиза на 1.491 млрд. лв. като от нея най-голям е делът на потребителските кредити - 1.491 млн. лв.

През последното тримесечие активите на дружествата, специализиращи в кредитиране са нараснали с 2.64% до 820.26 млн. лв. Това е и първо повишение след спад в три поредни тримесечия.

Дружествата отчитат 21.36 млн. лв. печалба за периода юли-септември 2010 г. като това е най-добрият им финансов резултат откакто тази статистика започва да се води през 2008 г.

В статистиката на БНБ попадат общо 64 дружества, специализирани в кредитиране, като тя не включва лизинговите дружества.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...