Кредитиращите дружества имат близо 16% необслужвани кредити

1057
Кредитиращите дружества имат близо 16% необслужвани кредити

Необслужваните заеми на дружествата, специализирани в кредитиране, бележат трети пореден ръст на тримесечна база за периода юли-септември 2010 г., показват данните на БНБ.

Необслужваните кредити на дружествата са нараснали до 278.17 млн. лв. в края на септември тази година, или с 5.27% в сравнение с края на юни. Така делът им от всички отпуснати кредити, които са на стойност 1.743 млн. лв, вече достига 15.95%.

Дружествата, специализиране в кредитиране в България, са отпуснали най-много заеми на домакинствата и нетърговските организации, обслужващи домакинствата към края на септември 2010 г.


Сумата възлиза на 1.491 млрд. лв. като от нея най-голям е делът на потребителските кредити - 1.491 млн. лв.

През последното тримесечие активите на дружествата, специализиращи в кредитиране са нараснали с 2.64% до 820.26 млн. лв. Това е и първо повишение след спад в три поредни тримесечия.

Дружествата отчитат 21.36 млн. лв. печалба за периода юли-септември 2010 г. като това е най-добрият им финансов резултат откакто тази статистика започва да се води през 2008 г.

В статистиката на БНБ попадат общо 64 дружества, специализирани в кредитиране, като тя не включва лизинговите дружества.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg