Кредитният рейтинг на Столична община достигна ниво ВВ+ в рамките на две години

494
Кредитният рейтинг на Столична община достигна ниво ВВ+ в рамките на две години

В сферата на финансите и бюджета в рамките на двете години кредитният рейтинг на Столична община беше два пъти повишаван и достигна ниво „ВВ+ (стабилна перспектива)”. Пряк резултат от по-високия рейтинг на общината е намаляването с 3 % на лихвите по ползваните кредити, при което се реализира икономия на стойност 800 000 евро.

Също така бе увеличен обемът на собствените приходи в бюджета на Столична община от 251.6 млн. лв. за 2005 г. до 388.4 млн.лв. очаквани приходи за 2007 г.

100-процентното увеличение на дивидента за Столична община от дейността на търговските дружества с общинско участие и общинско имущество от 2.1 млн.лв. през 2005 г. до 4.2 млн.лв. през 2006 г. вече е факт, а очакваният дивидент за 2007 г. е 7.2 млн.лв.;

Беше въведена и приложена единна счетоводна политика за Столична община, 24-те районни администрации и 21-те поделения на Столична община, в следствие на което се извърши преоценка на активите на общината – те нараснаха от 503 млн.лв. на 1.3 304 млрд. лева.

Сметната палата прие без забележки годишните финансови отчети на Столична община. Беше внесено предложение в Столичния общински съвет за намаляване броя на представителите на общината в органите на управление на търговските дружествата до максимум трима и намаляване размера на възнагражденията им.

СО разработи нова Наредба за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община. Очаква се през 2007 г. постъпленията от тях да възлизат на 175.5 млн. лева, което представлява 49.6% ръст спрямо 2006 г.

С Наредбата се разшириха възможностите за определяне на такса битови отпадъци за нежилищни имоти на предприятия на база пряко договаряне с фирми, извършващи услугата по сметосъбиране и сметоизвозване, с което се ограничи монополът на концесионерите при осъществяване на услугата. От тази възможност са се възползвали през 2006 г. 448 фирми, а през 2007 г. техният брой нарасна на 739.

Осъществяван е постоянен контрол по спазване на Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на Столична община и Закона за защита на потребителите. През 2006 г. са извършени проверки в 7124 стационарни търговски обекти, съставени са 5803 констативни протоколи и 1321 акта за установяване на административни нарушения и са издадени 881 наказателни постановления. За периода януари–август 2007 г. проверките са 5183 бр., съставени са 4385 констативни протоколи и 1321 акта за административни нарушения. Издадени са 459 наказателни постановления.

Значително е била подобрена дейността по продажбата на търг на общинско имущество по пазарни цени. Реализирани са продажби на имоти на Столична община (терени, незавършено строителство и обособени части) на обща стойност над 32.4 млн. лева.

С преминаването директно подчинение на Столична община на дейността по събиране на местни данъци и такси, дирекция „ПАМДТ” само през 2007 г. са увеличени приходите от данък върху моторните превозни средства, от имотните данъци и такса смет с близо 21 млн. лева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg