Кризата на финансовите пазари може да премине към реална икономика

575
Кризата на финансовите пазари може да премине към реална икономика

Кризата на финансовите пазари може да премине към т. нар. реална икономика и да доведе до значителен спад на нейния растеж. Това прогнозира председателят на Консултативната комисия за индустриални промени към Европейския икономически и социален съвет Йост ван Йерсел.

Според него в момента нищо конкретно не може да се каже за изхода от кризата, но е сигурно, че нещата ще продължат с години. Всички живеем с пари, а парите са другата дума за доверие, обясни Йост ван Йерсел. По думите му, ако банките вече си нямат доверие една на друга, лихвените проценти ще се увеличат, а парите ще стават по-скъпи, защото ще бъдат по-оскъдни.

Това означава, че себестойността на единица продукция или услуга ще се повиши, допълни той. Според него това е причина за нежелание за нови инвестиции в реалната икономика, при което целият процес се превръща в порочен кръг по спирала, насочена надолу.

Йост ван Йерсел посочи, че мерките, които се предприемат от американската администрация, Европа и централните банки, са насочени към спиране на тази низходяща спирала. Въпросът с финансовата криза е фундаментален, защото банковият сектор е в сърцевината на икономиката и наистина е в спад, каза той. По думите му финансовите пазари са тези, които имат проблеми, докато останалата част от икономиката засега се справя добре.

Йост ван Йерсел участва в публично съвещание относно преходните модели на индустрията на Литва, Латвия, Словакия и България, организирано от Европейския икономически и социален съвет към ЕК. Това е третото поред съвещание. В основата на обсъждането е преструктурирането на сектора на електротехниката след влизането на четирите страни в ЕС. Резултатите от срещите ще бъдат представени пред европейските институции.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg