Кризата засегна една трета от домакинствата у нас

913
Кризата засегна една трета от домакинствата у нас

Близо една трета от домакинствата в България са пряко засегнати от икономическата криза. Много от тях са принудени да ограничават разходите си за храна, медицински услуги и образование, което ги излага на допълнителни рискове в бъдеще. Това показват данните от националното представително проучване „Българските домакинства и икономическата криза", проведено в периода февруари - март 2010 година, осъществено съвместно от Институт Отворено общество и Световната банка.

Близо 30% от домакинствата у нас съобщават за свиване на семейните доходи в периода между март 2009 г. и февруари 2010 година. Намаляването на доходите се дължи предимно на загуба на работа или намаляване на трудовите възнаграждения.

Загубата на работа, която е най-острата форма на шок на пазара на труда, е засегнала 5% от работещите. Други 30 на сто от работещите са засегнати от намаляване на заплатите и работното време, които се проявяват като по-умерени форми на негативно въздействие.

Работещите от най-уязвимите групи - с основно или по-ниска степен на образование, както и представителите на ромската общност - са изложени на най-голям риск от загуба на работа и доходи. Домакинствата на пенсионери най-рядко съобщават за свиване на доходите.

Повечето домакинства се опитват да се справят с намалелите доходи като търсят допълнителна работа, но само представителите на по-добре образованите и по-заможната част от обществото успяват да намерят такава. 60% от най-бедните и засегнати от кризата домакинства са се опитвали да намерят допълнителна трудова заетост, но без успех.

Само 22% от домакинствата съобщават, че имат някакви спестявания.

Основните програми за социално подпомагане са реагирали на кризата. 60 на сто от най-бедните домакинства, заявили, че са засегнати от кризата, получават помощ поне по една от съществуващите програми за социално подпомагане.

Домакинствата реагират на кризата чрез намаляване на разходите за основни нужди - 41% ограничават употребата на основни комунални услуги, 29 на сто свиват консумацията на основни храни, а 8% от анкетираните пропускат хранения през деня.

Подобно на останалите страни в Централна и Източна Европа, засегнатите от домакинствата значително ограничават разходите за здравеопазване, включително като спират да ходят на лекар и да използват предписани лекарства.

По-вероятно за засегнатите от кризата домакинства също така е да прекратят плащането на социални и здравни осигуровки, увеличавайки по този начин уязвимостта си към допълнителни рискове (при заболявания или загуба на работа).

Домакинствата, които са засегнати от загуба на работа и намаляване на доходите по време на кризата са изправени пред риск от продължително състояние на по-ниски доходи и по-лоши условия за човешко развитие.

Проучването на ефектите от икономическата криза върху българските домакинства се базира на интервюта с членове на представителна за страната извадка от 2 400 домакинства. Първият етап от проучването е осъществен в периода февруари - март 2010 г. Следващите етапи на изследването са планирани за септември 2010 г. и февруари 2011 година.

Според Емил Теслюк от Световната банка и участник в провеждащата се кръгла маса на тема „Българските домакинства и икономическата криза" заяви по повод икономическите и социални ефекти на кризата в Източна Европа и Централна Азия, че шоковете като цяло идват от различни канали - пазарът на труда, паричните трансфери от емиграция, кредитиране, здравеопазване и образование, социална защита.

Събитието откри социалният министър на България Тотю Младенов. Във встъпителните си думи той обяви, че вече трети пореден месец се отчита лек спад на безработицата в страната, като по последни данни безработните са 366 хил. човека, или 9.89% от трудоспособното население.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg