Кризи със заложници в България

1373
Кризи със заложници в България

България е имала осем тежки заложнически кризи от 1948 г. до 2009 г., сочи справка на БТА.

На 30 юни 1948 г. по линията София-Варна-Бургас-София пътнически самолет на "Табсо" - "Юнкерс - 52" е похитен от организирана въоръжена група начело с уволнения полковник от авиацията Страхил Михалакев и насилствено насочен към турска територия. Това е първият случай на отвличане на самолет в България. На борда има 17 пътници, сред които депутатът Георги Георгиев, запасни военни, адвокати и индустриалци заедно със семействата си. Пилотирал главният директор на гражданското въздухоплаване ген. Борис Ганев. Групата се качва на самолета с пътниците от Варна и Бургас и е предварително организирана.

По време на похищението са убити ген. Борис Ганев и бордният радист Недялко Недялков. Самолетът е приземен на летището "Ишеликьой", край Истанбул, където атентаторите се предават на турските власти и искат политическо убежище. Правителството на България изпраща нота, в която иска похитителите да му бъдат предадени. На 14 юли 1948 г. на процес в Истанбул, Турция, атентаторите са оправдани като политически бегълци, действали при самоотбрана.

На 28 юни 1975 г. малко след излитането на самолета на БГА "Балкан" АН-24 от Пловдив за София българинът Тончо Гагов прониква в капитанската кабина. Насочва пистолет към екипажа с искане самолетът да вземе курс към Атина. Командирът се подчинява и приземява самолета на летището в Солун. Няколко месеца след похищението, гръцките власти съобщават, че при преместването на Тончо Гагов в друг затвор, той се хвърлил от прозореца и се самоубил.

На 18 юни 1977 г. самолет АН-24 на БГА "Балкан" по линията Видин - София с 45 пътници и 4-членен екипаж е отклонен от курса и заставен да кацне на летището в Белград. Румен Димитров насочва пистолет към главата на стюардесата с искане за връзка с екипажа. Поискал от пилота да насочи самолетът към Западна Европа. След преговори самолетът каца в Белград, където Димитров е обезвреден.

На 8 август 1982 г. самолет Ту-134 на БГА "Балкан" по линия София-Варна е похитен от 41-годишния Иван Кръстев Георгиев с искане самолетът да кацне във Виена и никой да не го безпокои. При кацането във Варна похитителят е обезвреден. Установено е наличието на 1550 грама взривно вещество "амонит" в насипно състояние, 3 детонатора и 3-метров шнур.

На 7 март 1983 г. е направен опит за отклоняване на самолет АН-24 на БГА "Балкан" по линията София-Варна. Малко след излитането Валентин Иванов, Лъчезар Иванов, Красин Генчев и Ивайло Владимиров задържат стюардесата с искане екипажът да отклони полета към Виена, Австрия. Командирът след съгласуване с наземните служби в София и Варна успява да заблуди похитителите, че лети към Виена, а всъщност приземява самолета във Варна. Похитителите са обезвредени, единият е застрелян. На последвалия процес Лъчезар Иванов е осъден на 10 години затвор, Ивайло Владимиров - на 7 години, а Красен Генчев - на 9 години лишаване от свобода.

На 15 април 2002 г. в Русе, в 12.52 часа, 27-годишният Виктор Иванов нахлува в клона на "Евробанк" в Русе. Отправя се към гишето с 3 счетоводителки. Напръсква с обезвреждащ спрей главната счетоводителка, разбива витринните стъкла на предверието и вратата на управителката и я напада. Иска 20 000 евро. Служителките задействат паник-бутоните и успяват да избягат през гаража. Като заложник остава началникът на службата за сигурност в банковия клон Б. С. В 13.40 часа полицията го извежда от офиса на банката. През май 2002 г. според съдебно-психиатричната експертиза нападателят, следвал, но незавършил два университета, има шизофрения от недеференциран тип с бърза прогресия и не носи наказателна отговорност.

На 19 ноември 2003 г. моторният кораб "Елена" с екипаж от 14 български граждани отплава по направление Варна - Поти, Грузия. На 2 декември 2003 г. към 16 ч. в Морския спасителен координационен център - Варна, е получен сигнал за бедствие на кораба, намиращ се на около 90 мили източно от пристанище Варна.

В спасителните действия участват 2 влекача на Морска администрация и два военни кораба. На 3 декември 2003 г. е съобщено, че 32-годишният моряк Петър Попов е убил двама души от екипажа и ранил капитана, и в продължение на повече от 24 часа е държал като заложници членовете на екипажа. Към 15.30 часа на 3 декември 2003 г. след преговори с моряка той е задържан от служители на Национална служба "Гранична полиция" и с военен кораб е върнат в България. На 5 декември 2003 г. корабът "Елена" се завръща във Варна.

На 27 януари 2009 г. автобус на фирма "Биомет", пътуващ от София за Варна, около 15 ч. принудително спира в с. Сопот, след като мъж заплашва с пистолет водача на автобуса. Пътуват 36 човека и 3 служители на фирмата. Автобусът е отвлечен от 33-годишния Мирослав Блажев, който иска полицията да му осигури среща с медиите. Блажев твърди, че има бомба в багажното отделение на автобуса. Мъжът отправя искане за среща с журналисти, а към полицията - да му доведе Петър Ганев от с. Хераково, област Сливен, който по думите му, е причинил катастрофа с участието на приятелката му Росинка Костова през август 2008 г., когато тя била бременна и загубила детето си. Похитителят настоява да накаже виновника за катастрофата. Един час по-късно Мирослав Блажев се предава на полицията и е обезвреден. На 13 април 2009 г. Мирослав Блажев е осъден на 10 месеца "лишаване от свобода".

На 23 март 2011 г. въоръжен мъж нахлу в банка в Сливен към 16 часа на 23 март, рани тежко 42-годишен охранител и взе за заложници служителите в банковия клон.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...