КРС скара мобилните оператори

557
КРС скара мобилните оператори

Публикуваното днес решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за начало на обществено обсъждане на проекти на пазарните анализи в областта на електронните съобщения предизвика бурна реакция на недоволство от страна на двата мобилни оператора Мтел и Глобул и задоволство от страна на БТК.

В съобщението на КРС се отбелязва, че след като комисията наложи в началото на годината на мобилните предприятия постепенно намаляване на цените за преминаване от мобилен към фиксиран абонат, тези цени са намалели с 16.01% за часовете на силен и с 20.77% за часовете на слаб трафик.

Тенденцията за намаляване продължава, като в периода 01.07.2008 г. - 01.07.2010 г. цените за терминиране ще намалеят за трафик от фиксирани към мобилни мрежи с 60.6 % в силен трафик и с 66.9% в слаб трафик. Намаляването от мобилни към мобилни ще е 49.6% в силен трафик и 49.5% в слаб трафик.

В същото време от МТел предупредиха, че ще сезират Европейската комисия и ще обжалват решенията на КРС, основани на пазарните анализи. От оператора се противопоставиха на изискването за продължаващо намаление на трансферните цени. В откритото писмо на Мтел се казва, че „въпреки положените значителни усилия и направените компромиси от страна на Мобилтел и Глобул, те отново са поставени под неоправдан натиск от страна на БТК, този път с услужливата подкрепа на КРС“.

В същото време от БТК бе разпространено становище, в което се приветства решението на КРС. Подчертава се, че „то е първата стъпка от страна на регулатора за последните 10 години, с която се прави реален опит за въвеждане на регулация по отношение на мобилните оператори с господстващо положение на българския пазар, а именно М-тел и Глобул“.

Източник: БГНЕС


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg