Кубик вода става 1.20 лв. от 1 април

416
Кубик вода става 1.20 лв. от 1 април

Нямаме проблеми с ДКЕВР цената на питейната вода в София от 1 април да бъде повишена на 1.20 лв. с ДДС - тази сума сега е 0.88 лв. без ДДС. В нея влизат пречистването, подаването и отвеждането на водата, както и самата вода, обясни Иван Иванов, главен секретар на “Софийска вода” по време на проведена днес пресконференция.

Той съобщи, че са били извършени промени в указанията на ДКЕВР, което ще доведе до намаляване или увеличаване на тази цифра, информира БГНЕС. 56% от водата все още не може да бъде отчетена, съобщи директор Капиталови инвестиции Добромир Симидчиев.

Ние по никакъв начин не можем да се справим с този проблем и търсим подкрепа на всички институции, сподели директорът на “Комуникации” Мария Дойчинова. Причините са комплексни - липса на регулация в много вилни зони – над Кокаляне, „Драгалевци“, Панчарево, обекти с неизяснен статут, което пречи законово да се събират такси за вода, каза Дойчинова.

Но има квартали, където водата не се отчита, като „Филиповци“, „Модерно предградие“, „Факултето“, съобщи Тодор Димов, директор “Обслужване на клиенти”. За миналата година печалбата на компанията е 2 млн. лв. и те веднага ще бъдат реинвестирани, заяви Добромир Симидчиев.

Компанията предвижда през 2008 г. да инвестира два пъти повече средства от миналата година. За 2007 г. те са били близо 18 млн. лв., за 2008 г. - се предвиждат 36 млн. лв. 20 млн. лв. ще бъдат отделени за рехабилитация, а 11 млн. - за изграждане на нови водопроводи.

Най-значителни средства ще бъдат отделени за канализацията на Панчарево, кв. „Манастирски ливади“, „Княжево“. Тази година предстои да бъдат реализирани и още два големи проекта – присъединяване на Владая и Желява към градската водопроводна мрежа, съобщи Добромир Симидчиев.

От тази година дружеството минава на нова тръжна процедура. София ще бъде разделена на 3 района, за които ще се сключват тръжни договори. Успешно спечелилите търга ще се грижат за рехабилитацията на района в продължение на 2 години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg