Културно-историческото наследство на София е застрашено

736
Културно-историческото наследство на София е застрашено

Всички представители на неправителствения сектор смятат, че архитектурните и археологическите забележителности на София са застрашени от модерния начин на строителство. Изводът е направен на база на социологическо проучване, направено през този месец.

Проучването е направено сред експерти в областта на археологията, архитектурата, урбанистиката, историята на изкуството, граждани и представители на неправителствените организации, като всеки четвърти анкетиран е бил ангажиран в проекти за подобряване на градската среда. 28.6% от анкетираните археолози оценяват като лошо общото състояние на културно-историческото и археологическото наследство в София и също толкова от тях го оценяват като много лошо.

Повечето от анкетираните смятат, че в София може да има повече информационни табели и че трябва да се полагат повече грижи за културното наследство. 40% от хората оценяват като полезна идеята да има СПА-център в Централната минерална баня. 100% от археолозите подкрепят идеята за експониране на античния град под Ларгото и бул. "Мария Луиза", а повече от тях са и за пълното разкриване на античния римския театър на ул. "Будапеща" - идея, подкрепяна и от архитектите, които са попълнили анкетата.

Повече от половината от анкетираните подкрепят идеята София да кандидатства за включване в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Според анкетираните най-важните мерки за по-доброто бъдеще на архитектурното и археологическото наследство са привличане на средства от бюджета, публично-частното партньорство, промяна на механизма за взимане на решения, а Министерството на културата и Столична община трябва да носят отговорност като цяло за опазването на културното наследство в столицата.

Оказва се, че обектът в най-добро състояние, според хората, е Източната порта "Сердика", а в най-лошо състояние е Западната порта "Сердика". Днес в сградата на ДАГ се провежда международна кръгла маса в рамките на проекта "Модерният град и съхраняване на символите на националната идентичност", реализиран от Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) с подкрепата на Фонд "Научни изследвания" при МОМН.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg