Кунчев: Ръстът на случаите на COVID-19 у нас е колкото средния за Европа

1570
Кунчев: Ръстът на случаите на COVID-19 у нас е колкото средния за Европа

Ръстът на новите случаи на COVID-19 в България е колкото средния за Европа. Страната ни засега не попада в "червената зона" на държавите с много сериозен ръст на заболяемостта. Това обяви на днешния брифинг на Националния оперативен щаб главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

България е на 24-о място по заблоляемост в Европа с 43.19 на 100 000 души население и на 7-о място по смъртност със 1.19 на 100 000, по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за последния 14-дневен период.

"Въпреки ръста на случаите България запазва мястото си и като заболяемост, и като смъртност, поради това, че тази тенденция се наблюдава в цяла Европа", заяви доц. Кунчев.


В сравнение с останалите държави на Балканския полуостров България е на 5-о място по заболяемост след Румъния, Македония, Босна и Херцеговина и Албания и на 4-о място по смъртност след Босна и Херцеговина, Македония и Румъния.

"Интересна подробност е каква би била картината, ако ние имахме заболяемостта на Черна гора - 567 на 100 000 души население. Това, на по-разбираем език, значи, че вместо да говорим за 430 и няколко болни дневно, ние щяхме да имаме по 5156 случая всеки ден. Разликите са изключително големи, в случая над 11 пъти", обясни още главният държавен здравен инспектор.

Той учточни, че като тенденция ръстът на новите случаи на COVID-19 в ЕС, на база седмичната информация е с 23%, което е точно колкото и в България.

"Има само една страна в Европа с отрицателна тенденция - Дания с минус 20%, а има и такива със значително по-висока - Латвия (+275%), Великобритания (+97%), Словакия (+60%), Полша (+55%) и Нидерландия (+42%). Изводът е, че ръст на заразените има. При нас той е около средния за Европа, като страната ни остава извън "червената зона", в която попадат няколко държави с много високо увеличение на новите случаи", добави Кунчев.

Той каза още, че училищата в България са доказали, че могат да бъдат безопасни места.

"Въпреки страха в началото на учебната година, там процентът на заболяемост е много по-нисък от средния за страната", заяви той.  

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg