Кунева: До края на месеца ЕК започва със санкциите срещу България

346
Кунева: До края на месеца ЕК започва със санкциите срещу България

"Спирането на парното на всички потребители заради един нередовен платец нарушава правата ни на потребители. Проблемът в Европа по този въпрос е тежък, защото в областта на енергетиката има монополи, като това е не само в България", заяви еврокомисар Меглена Кунева.

Тя обясни, че това е политическата посока на комисията. "Ние приехме от началото на 2007 г. един пакет от законодателни мерки, който предложихме на страните членки на съюза, за да може да се либерализира пазара и хората да го усетят по джоба си“, отбеляза еврокомисарят.

Трябват ни силни потребителски организации, смята Кунева. Комисията за защита на конкуренцията се намесва тогава, когато няма конкуренция. Според еврокомисаря трябва да се смени политиката, за да има повече играчи на пазара. Напредък е, че електроразпределителните дружества са вече повече от едно, смята тя.

"От месец май Европейската комисия започна процедура, с която ще провери дали законодателството в България отговаря на европейските директиви. Дотук нашите заключения са, че нямаме достатъчно доказателства, изчакваме още три дни за последни отговори от страна на България“, посочи още Кунева.

„Няма обаче и достатъчно доказателства, че законодателството ни е такова, че напълно да транспонира съществуващата директива за защита на потребителите в областта на електроснабдяването и от края на този месец, вероятно, ще започнем процедура по санкция срещу България", съобщи еврокомисарят.

Днес ще се проведе среща между Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, а КЗК, с която са се разбрали още преди лятото да започне масови проверки, ще направи много интересни разкрития, съобщи още Кунева.

Тя допълни, че Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията са държавни комисии са проверили договорите за доставка на електроенергия и са намерили клаузи, които противоречат на закона. Според Кунева фирмите в сектора трябва да коригират поведението си.

Източник: bTV, Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg