Кунева и Пирински обсъдиха ратифицирането на Договора от Лисабон

393
Кунева и Пирински обсъдиха ратифицирането на Договора от Лисабон

Председателят на Народното събрание Георги Пирински се срещна днес с европейския комисар за защита на потребителите Меглена Кунева. Комисар Кунева е на официално посещение в България от 2 февруари до днес включително, информират от пресцентъра на парламента.

Разговорът бе посветен на Договора от Лисабон за изменение на учредителните договори на Европейския съюз, който предстои да бъде ратифициран от Народното събрание.

На срещата бе потвърдено разбирането, че ратификацията е важен акт, който дава не само институционалната рамка на Съюза, но и придава конкретен смисъл на политиките, насочени към правата на европейските граждани.

Георги Пирински и комисар Меглена Кунева подчертаха необходимостта от максимално популяризиране на документа сред гражданите и неговото пълноценно разбиране от обществеността. Председателят на парламента информира, че проектът на Закон за ратифициране на Договора от Лисабон предстои да бъде официално внесен в Народното събрание на 5 февруари 2008 г. и разпределен за становища на парламентарните комисии по европейски въпроси, по правни въпроси и по външна политика.

Той отбеляза, че наред с обсъждането на документа в Народното събрание, ще бъдат организирани и поредица от публични обсъждания на проекта с участието на най-широк кръг от заинтересовани страни. Инициативите, изтъкна председателят на парламента, са възможност да направим задълбочена оценка на опита от първата година от членството на България в Европейския съюз, както и на перспективите за бъдещото развитие на страната ни като активен член на Евросъюза.

Комисар Меглена Кунева се спря на политиките за защита на потребителите, които според нея дават възможност големите идеи на Договора да се преведат на ежедневния език на гражданите. Тя допълни, че само информираният европейски гражданин, който добре познава правата си, може да направи правилния избор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg