Кунева против наказателната лихва по ипотечните кредити

627
Кунева против наказателната лихва по ипотечните кредити

"Ипотечните кредити не трябва да имат наказателна лихва, ако потребителят реши да погаси задължението си предсрочно". Това заяви в интервю еврокомисарят по въпросите на потребителите Меглена Кунева. Тя очаква банките у нас да въведат практиките на трезорите в Западна Европа.

"От ноември месец, надявам се, и в България ще се случи, ще има добра кампания по това банките. Европейските банки, приеха един кодекс за саморегулиране, който ги задължава прехвърлянето от една банка в друга, когато си избрал да прехвърлиш сметките си, да става в рамките на две седмици като цялата работа се извършва между банката, която си напуснал и банката, при която отиваш. И освен това няма наказателни такси, наказателни такси за това, че си сменил банката", каза еврокомисарят.

По думите й в момента това да рефинансираме един ипотечен кредит, т.е. да преминем от една банка към друга, си има наказателна лихва и то доста сериозна. Това не би трябвало да е така, ако банките изпълнят задължението, което те сами са поели. Търговските банки в България са участвали при изработването на този кодекс, но той е доброволен, а не законодателство.


"Ако този кодекс не се спазва, ние ще направим законодателство на европейско ниво", посочи Кунева.

Според нея е много тревожно това, че ЧЕЗ не спазва разпоредбите на ДКЕВР и продължава да отчита тока на три месеца. От ЧЕЗ има най-много оплаквания, това е вярно, каза еврокомисарят.

Когато българският регулатор е казал какво е правилото, компаниите смятат, че могат първо да игнорират желанието на потребителите, а те са техните клиенти, и след това, постановлението на регулатора, а това вече е истински и много тревожно. И аз не виждам кой може да ни помогне, защото това не можеш да го обясниш дори извън нашата държава. Какво е следващото, ако някой не прилага законите страната, сподели комисарят.

В България на потребителя му се диктува. Ние все още сякаш сме извън пазарната икономика в това отношение особено по отношение на монополите. Едно от нещата, между другото, които българският закон дава като възможност, това е т.нар. групов иск. Т.е. да се съберат потребителите и да осъдят съответния доставчик или производител за това, което те са претърпели от факта, че не се прилагат договорите им, не се прилага закона", посочи еврокомисарят.

Еврокомисарят обясни още как ЕК взема крупни мерки срещу високите мобилните такси.

"Това не са "Европейски" Съединени щати. Всяка държава има национални органи, които трябва да приложат европейското законодателство ", каза Кунева.

Преди няколко дни еврокомисарят Вивиан Рединг за пореден път повтори, че мобилните такси в България са сред най-високите в Европа. Нейният екип е в постоянни преговори с Комисията за регулиране на съобщенията с цел максимално снижаване на цените.

"Мобилните оператори печелят огромни суми от това, че нормата им на печалба е 300% по-висока. В телекомуникациите Вивиан Рединг направи нещо необичайно. В рамките на няколко години, това е следващите три години, за да може да стимулира конкуренцията, тя обяви всъщност праг на цените, нещо, което действително в Европа е рядко. И започва да дава резултати. В две от страните имаме вече снижаване", каза Кунева.

По думите й начинът, по който Европейската комисия влияе през държавата е да наложи санкции тогава, когато не се спазва законодателство и държавните власти изчислят, че ще им бъде много по-евтино да накарат икономическите оператори, независимо в каква област - било енергетика, било телекомуникации, да спазват закона, отколкото данъкоплатците им да плащат за „прегрешенията" на икономическите оператори.

Източник: bТВ, Снимка: БГНЕС

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Мими
# 0
11:05 | 7 May 2009
обърнете си повече внимание текстът е пълен с грешки, което много дразни при четенето му
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg