Кунева се запозна с дейността в пристанище Ротердам за защитата от опасни стоки

638
Меглена Кунева, която като еврокомисар отговаря за защитата на потребителите в ЕС, се запозна днес с дейността в пристанище Ротердам за защита на европейските потребители от опасни стоки, предаде БТА.

Пристанището в Ротердам е най-голямото в Европа. Годишно в него се обработват близо 380 милиона тона товари, пристигащи от цял свят в повече от 6 милиона контейнера. Веднъж преминали митническия контрол на пристанището, стоките могат да се движат свободно в целия ЕС. Сред тях има и не малко, които са опасни за потребителите.

В ротердамския квартал "Звейндрехт" Меглена Кунева посети лабораторията на холандската Агенция по сигурността на храни и нехранителни продукти за проверка на смятани за опасни стоки.

Сред тези стоки са детски играчки, електрически домашни уреди, електрически коледни украшения, ракети за тенис, ключодържатели. Поради технически несъвършенства те крият опасност от задушаване, изгаряне или пожари.

В лабораторията, която е оборудвана с върхови технически средства за проверка, годишно се изпитват над 6 хиляди вида стоки. Не можем да проверим всички преминаващи през пристанище Ротердам стоки, това е невъзможно. Проверките се извършват според оценка на степента на риска и по сигнали от други европейски пристанища или на митническите власти, заяви генералният инспектор на лабораторията Андре Клайньоман.

След като една стока бъде оценена в лабораторията като криеща риск за потребителите, за нея се предупреждават всички страни в ЕС. Освен това тази стока се спира от пазара в Холандия. Меглена Кунева заяви, че е впечатлена от лабораторията и особено от факта, че в нея могат да се изпращат стоки за проверка от целия ЕС.

Това е европейската солидарност в действие, така се и пестят пари на европейските данъкоплатци, посочи тя. Имам мечта, каза Меглена Кунева и добави, че тази мечта е в Европейската комисия да се предприемат стъпки за включване и на услугите, включително електронните, сред стоките, които се оценяват от гледна точка на риска за потребителя. Тя и ръководената от нея служба в комисията ще работят в тази насока.

Вече сме в 21-и век и трябва да посрещнем промените в производството и пазара, подчерта тя. В пристанище Ротердам Меглена Кунева се запозна с работата на митническите служби за предотвратяване на появата на пазара в ЕС на опасни за здравето на европейските потребители стоки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg