Куп нередности в анкетите за преброяване на населението

1783
Куп нередности в анкетите за преброяване на населението

Куп грешки и фрапиращи гафове има в анкетните карти за пробното преброяване на населението, които са активни от вчера на интернет страницата на Националния статистически институт (НСИ).

Те са свързани с най-чувствителните въпроси за етническа принадлежност, майчин език и вероизповедание.

Така например според националната ни статистика у нас би трябвало да има "българо-мохамеданска" етническа група. "Mохамеданин" е религиозен, а не етнически признак.

В анкетата съществуват също "американски" и "африкански" етнос. Тук наистина е доста трудно да се разбере какво точно се има предвид и защо тогава от НСИ не са посочили като възможни отговори "европейски", "азиатски" или "океански".

Още по-неразгадаема изглежда "африканската етническа група". По правило в почти всяка от страните в Африка живея десетки, а в някои стотици племена.

Също така има още два любопитни възможни отговора за национална група - поотделно са записани "босненска" и "херцеговска". В бившата югорепублика има три етноса - бошняци, сърби и хървати.

Друг гаф е в графата майчин език, където фигурира "африкански". Абсурдното в случая е, че точно такъв език няма. На континента се говорят стотици езици и наречия, които едва ли има световен енциклопедист, който да изброи.

При въпроса за вероизповедание също има любопитка. Наред с основните течения в християнството и исляма е посочен като възможен отговор "Дъновисти" ("Бялото братство"). Наистина учението на Петър Дънов е регистрирано като религиозна общност у нас, но по своя характер то е надрелигиозно и изповядването на друга вяра не пречи на това да споделяш ценностите му.

От Националния статистически институт вчера отказаха да си признаят гафа с анкетните карти за преброяването, отбелязва още в. "Труд".

Хората в Родопите така си се самоопределят, затова вкарахме графа "българо-мохамедани", каза шефът на демографската статистика в НСИ Иван Балев. Според него по този начин страната ни не признавала помашко малцинство, а улеснява родопчаните при попълването на анкетите. При обработката на анкетите всички, които са попълнили графа "българо-мохамедани", щели да бъдат добавени към тези, които са се определили като "българи", каза Балев.

Според него под графата "африкански" етнос било обобщено понятие, в което се включвали всички националности от Черния континент. Същото важало и за т. нар. "африкански" език. На въпрос кой е измислил етническите групи "босненска" и "херцеговска", Балев отговори: "Така им се нарича държавата."

От вчера до 7 септември пробното преброяване е по интернет, след което до 14 септември започва традиционното пробно преброяване в областите Велико Търново, Стара Загора и Плевен. 60 лева глоба пък ще бъде наложена на гражданин, който откаже да се включи.

Източник: в-к „Труд"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg