Купиха "Нова Плама", ще възстановяват производстовото

1061
Купиха

Фирма "Хайуей логистик център" ЕООД - Пловдив днес купи чрез търг с тайно наддаване производствената площадка на плевенската рафинерия в несъстоятелност "Нова Плама" за 44.4 млн. лв. при първоначална цена 42.224 млн. лв.

Фирмата ще получи право на собственост с постановление на Окръжен съд Плевен, след като до 25 юни издължи сумата. До момента тя е внесла само банков депозит в размер на 10 процента от първоначалната цена на търга. Това каза синдикът на рафинерията Цветан Банков.

Двама кандидати се бяха регистрирали за днешния трети поред търг за производствената част на рафинерията. До посоченото време - 13.30 ч., се яви един купувач. При отварянето на плика от синдика пред представители на медиите стана ясно, че купувачът дава с 2.16 млн. лв. повече от първоначалната цена.

В пакет с площадката бяха продадени 3321 декара терен, инфраструктурата, сгради, съоръжения, машини, транспортни средства, стопански инвентар, материали, ремонтен парк, железопътна гара, пожарни автомобили и линейки, действащата пречиствателна станция.

Според обявените условия на продажбата новите собственици нямат задължение за определен вид производствена дейност на площадката, сами ще решават съдбата на съоръженията, няма да изплащат и дълговете на "Нова Плама", които са надхвърлили 300 млн. лв.

Фирмата от Пловдив, победител в търга, е създадена специално за купуване на производствените активи на "Нова Плама", каза пред журналисти нейният представител Ивайло Иванов.

Управител на фирмата е Ангел Василев Стефанов, който е и едноличен собственик. Иванов посочи, че желанието им е, след като се направи пълна преценка на състоянието на производствената площадка, тя да бъде възстановена, модернизирана според европейските стандарти и да се възстанови производството, като се създадат работни места.

Фирмата е част от холдинг, който е със седалище в София. По думите на Иванов той се занимава с различни дейности и е с офиси в Москва, Шанхай, Виена, Вашингтон и др. Холдингът има стратегически инвеститор, който не е руски, а бъдещата марка на маслата и бензина, производство на "Нова Плама", вероятно ще носи името на инвеститора, каза Иванов.

"Нова Плама" ще работи, целта е да се възстанови производствения й капацитет от 1 милион и 200 хиляди тона нефт годишно. Знаем, че в Плевен има кадри, заявиха представителите на купувача. Те бяха категорични, че няма да предават съоръженията за скрап, защото няма да имат никаква изгода от това.

Заради липсата на кандидати на предишните два търга, първоначалната цена на рафинерията от 59 млн. лв. бе намалена.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg